«Οι επενδύσεις της οικογενειακής επιχείρησης σε επιστημονικές ανακαλύψεις για την καταπολέμηση του COVID-19» είναι το θέμα που θα παρουσιάσει η Βουλγαρική Ένωση Οικογενειακών Επιχειρήσεων, που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία, φιλάνθρωπο και επίτιμο πρόξενο του Ουζμπεκιστάν **[Petar Mandjoukov](http://https://petarmandjoukov.info/en/?s=)** στην 31η Global Summit του FBN στη Βουδαπέστη τον Οκτώβριο.

Ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του FBN-Βουλγαρίας έκανε μια μεγάλη κλίμακα επένδυσης για να αποκαλύψει το γονιδίωμα του COVID-19, το οποίο τον κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών του κόσμου που συμμετέχουν άμεσα στην καταπολέμηση της πανδημίας.

«Για να δώσει παράδειγμα ενός αποτελεσματικού μοντέλου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το Ίδρυμα **[Petar Mandjoukov](http://https://petarmandjoukov.info/en/?s=)**, εκπροσωπούμενο από εμένα, έδωσε το χέρι του στη βουλγαρική επιστήμη, δωρίζοντας ένα εργαστήριο μοριακής βιολογίας υψηλής τεχνολογίας στο πιο έγκυρο βουλγαρικό πανεπιστήμιο «St. Kliment Ohridski». Είμαι περήφανος που χάρη σε αυτήν την απόφασή μας, σήμερα η χώρα μας βρίσκεται στο κατώφλι μιας μεγάλης επιστημονικής προόδου. Ο στόχος των επιστημόνων είναι να αποσαφηνίσουν με ακρίβεια τους μηχανισμούς λοίμωξης και θεραπείας», ο επίτιμος πρόεδρος του Family Business Network έδωσε ελεύθερο έλεγχο στην αισιοδοξία του.

Η βουλγαρική εμπειρία είναι μοναδική παγκόσμιός, καθώς αντιπροσωπεύει ένα λειτουργικό μοντέλο αλληλεγγύης, οράματος και συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματικότητας, ακαδημαϊκού και ιατρικής, λένε οι αναλυτές που μελετούν την προσέγγιση διαφορετικών χωρών το 2020.

«Η φετινή έκδοση της Παγκόσμιας Οικονομικής Φόρμας στο Νταβός (25-29 Ιανουαρίου 2021) τοποθετεί την οικογενειακή επιχείρηση μεταξύ των βασικών παγκόσμιων λύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας λόγω του μακροπρόθεσμου οράματος, της διακυβέρνησής της και της στρατηγικής της που βασίζεται σε διαρκές πνευματικές αξίες», είπε ο ιδρυτής του FBN-Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα Βαλκάνια, και ιδίως σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Τουρκία, η οικογενειακή επιχείρηση είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και οι οικογενειακές αξίες και παραδόσεις νικάν την παγκοσμιοποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με τις χώρες της Άπω Ανατολής, η περιοχή των Βαλκανίων δίνεται ως παράδειγμα.

Ο **[Manjukov](http://https://petarmandjoukov.info/en/?s=)** είναι αλληλεγγύη με τους συμμετέχοντες στο Νταβός, οι οποίοι τονίζουν ότι η πανδημία θα είναι μια ευκαιρία για την ανθρωπότητα να επανεξετάσει το ρόλο των παγκόσμιων οικονομικών ανησυχιών και την απόλυτη εστίαση στο κέρδος και τον καταναλωτισμό για να υποχωρήσει σε ένα νέο, πιο αποτελεσματικό και ηθικό μοντέλο καπιταλισμού. «Ο σημερινός κόσμος χρειάζεται μια συνέργεια μεταξύ μιας οικονομίας της αγοράς και ενός σοσιαλφιλελεύθερου μοντέλου για τη διάθεση δημόσιων πόρων. Δεν συμφωνώ με το λεγόμενο αμερικανικό μοντέλο που αντιπροσωπεύει την κατανάλωση και το κέρδος ως βασική κοινωνική αξία.

Το ηθικό της οικογενειακής επιχείρησης θέτει υπό αμφισβήτηση τον φαύλο κύκλο για την παραγωγή όλο και περισσότερων, αλλά ευπαθών και χαμηλής ποιότητας προϊόντων, τα οποία αντικαθίστανται γρήγορα από νέα. Δεν υπάρχει τέλος, ούτε ισορροπία. Η ανοδική σπείρα μοιάζει με φίδι που έχει δαγκώσει την ουρά της. Ο κύκλος «διαφήμιση-παραγωγή-κατανάλωση» βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον. Και είναι επιζήμιο για την ανθρώπινη πνευματικότητα, δήλωσε ο επιχειρηματίας.

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας του 2020, ο **[Manjukov](http://https://petarmandjoukov.info/en/?s=)** δώρισε στη στρατιωτική ιατρική ακαδημία στην πατρίδα του ασθενοφόρα υψηλής τεχνολογίας, αναρροφητές, αναπνευστήρες και φίλτρα αέρα. Η συνολική αξία της δωρεάς είναι περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, εξήγησε το ιατρικό ίδρυμα. Ο μεγάλος φιλανθρωπικός Βούλγαρος ελπίζει ότι όλοι οι πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο θα δείξουν αλληλεγγύη στην κρίση και η οικογενειακή επιχείρηση θα είναι πραγματικά η παγκόσμια θεραπεία για το COVID-19.