Ο ισότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία  Όροι χρήσης

"Ακτινογραφία" από ξένους και Έλληνες θεσμικούς για 16 mid-caps του ελληνικού Χρηματιστηρίου

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας πενταετίας, κάτι που πλέον αποτυπώνεται και στις αποδόσεις των βασικών δεικτών της Λ. Αθηνών, το ενδιαφέρον για τις προοπτικές των εισηγμένων εμφανίζεται να αυξάνεται σταθερά.

Το πρώιμο προεκλογικό ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών με καταλύτες την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, την νέα έξοδος στις αγορές και τη βελτίωση της εικόνα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, έφερε το Γενικό Δείκτη να καταγράφει απόδοση 15,5% (με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής) από την αρχή του 2017, μια από τις υψηλότερες διεθνώς.

Η προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς σε συνδυασμό με τις προσδοκίες επίλυσης των μειζόνων ζητημάτων που αφορούν στα "κόκκινα" δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και της δημιουργίας ενός κλίματος φιλικού προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις έχουν αυξήσει σταδιακά και το ενδιαφέρον των (ξένων κυρίως) funds για τα ελληνικά assets.

Αυτό αποτυπώνεται τόσο στα πρόσφατα reports των ξένων οίκων, όσο και τις επενδυτικές τοποθετήσεις που υλοποιούν επενδυτικά κεφάλαια σε ελληνικές εισηγμένες, με πιο πρόσφατη την αύξηση του ποσοστού της Reggeborgh Invest στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Το ολλανδικό fund αποκτά ως μακροπρόθεσμος επενδυτής τις μετοχές του York Capital στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Με στόχο να αξιοποιήσει το momentum που διαμορφώνεται αλλά και να ενισχυθεί η προβολή των ελληνικών εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα πραγματοποιήσει στις αρχές Μαΐου το 2ου ATHEX Mid-Cap Conference με τη συμμετοχή 14 εισηγμένων εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Συγκεκριμένα, στις 9 Μαΐου οι επικεφαλής και τα στελέχη των Aegean, Autohellas, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cenergy, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda Development, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης, Quest Holdings, Ικτίνος, Καράτζης, Κρι Κρι και Ευρωπαϊκή Πίστη θα πραγματοποιήσουν κατ' ιδίαν συναντήσεις (one-to-one meetings) με εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.

Οι διοργανωτές φιλοδοξούν το εφετινό επενδυτικό συνέδριο να ξεπεράσει σε συμμετοχές και συναντήσεις το περυσινό. Στο 1ο ATHEX Mid Cap Conference πραγματοποιήθηκαν 350 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 25 επενδυτικά funds και 70 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Άλλωστε, διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στα εγχώρια mid caps θα οδηγούσε σε αύξηση των επενδυτικών επιλογών στο Χρηματιστήριο, σε υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα και κατ' επέκταση σε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για πραγματοποίηση νέων IPO’s στο Χ.Α.

Τη διοργάνωση αναμένεται να στηρίξουν για άλλη μια φορά οι μεγάλες εγχώριες ΑΕΠΕΥ, τράπεζες, αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι.

Πηγή: capital.gr