Ο ισότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία  Όροι χρήσης

Ασία: Αρνητικά πρόσημα με τα βλέμματα στις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας για το Χονγκ Κονγκ

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές στρέφουν τα βλέμματά τους στις εξελίξεις των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας και την πρόσφατη έντασή τους μετά την επικύρωση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δύο νόμων, που προβλέπουν μεταξύ άλλων κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους.

Η Κίνα καταδίκασε έντονα τις ενέργειες των ΗΠΑ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον έχει "απειλητικές προθέσεις", την ώρα που το Χονγκ Κονγκ έχει σημαδευτεί από μήνες εμφυλίων αναταραχών.

Η επικύρωση των νόμων από τον ένοικο του Λευκού Οίκου ήρθε σε μια περίοδο που η αναμενόμενη εμπορική συμφωνία "πρώτης φάσης" μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη παραμένει αδρανής πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν και πρόκειται να τεθούν σε ισχύ πρόσθετοι δασμοί στις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.

"Ακόμα ανησυχούμε για το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος αυτών των ν/σ για το Χονγκ Κονγκ, στο εμπορικό μέτωπο", δήλωσε την Παρασκευή ο Suan Teck Kin, επικεφαλής έρευνας της United Overseas Bank, στο CNBC.

"Περιμένουμε να δούμε αν και οι δύο χώρες θα προβούν σε περαιτέρω ενέργειες", δήλωσε ο Jackson Wong, υψηλόβαθμο στέλεχος του Amber Hill Capital.

Δείκτες - Στοιχεία Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 25 έχασε 0,49% στις 23.293 μονάδες ενώ στη Νότια Κορέα ο KOSPI σημείωσε επίσης απώλειες 1,45%% στις 2.087 μονάδες.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολισθαίνει 2,16%% στις 26.322 μονάδες. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite χάνει 065% στις 2.870 μονάδες και ο Shenzen σημείωσε πτώση 0,54% στις 9.569 μονάδες.

Στην Αυστραλία ο S&P ASX 200 έχασε 0,26% στις 6.846 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά, η μετοχή του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα, Tencent, σημείωσε απώλειες 2,3%. Στη Νότια Κορέα, η μετοχή της Samsung Electronics διολίσθησε κατά 1,95%.

Στα μάκρο, η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόφασή της να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο σταθερά στο 1,25%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Πηγή: capital.gr