Ο ισότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία  Όροι χρήσης

Wall Street: Τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από τον Ιούνιο κατέγραψαν οι δείκτες

Στα "κόκκινα" έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές διακατέχονται από ένα κλίμα αβεβαιότητας που αφορά τις σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ, ιδιαιτέρως μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Χονγκ Κονγκ.

Η Wall έκλεισε νωρίτερα την Παρασκευή, μετά και την αργία της ημέρας των Ευχαριστιών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 0,40% στις 28.051 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 "έχασε" 0,35% στις 3.142 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,46% στις 8.665 μονάδες.

Παρά το αρνητικό κλείσιμο, όμως, και οι τρεις δείκτες σημείωσαν τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από τον Ιούνιο. Σε μηνιαία βάση ο Dow Jones είναι ανεβασμένος κατά 4,1%, ο S&P 500 κατά 3,8%, κυρίως λόγω του ρεκόρ που σημείωσε την Τετάρτη και ο Nasdaq έχει κέρδη 5% τον Νοέμβριο.

Μπορεί οι μετοχές να πήγαιναν καλά, λόγω της προόδου που υπήρχε στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για μία συμφωνία "πρώτης φάσης", όμως οι ανησυχίες έχουν επανέλθει στο προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα μετά την υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της νομοθεσίας που πέρασε πρόσφατα το Κογκρέσο υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ.

Η αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης ήταν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με το Πεκίνο να κατηγορεί τις ΗΠΑ για παρεμβάσεις στα εσωτερικά του, τονίζοντας ότι "οι κακόβουλες προθέσεις" των ΗΠΑ θα πέσουν στο κενό και προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε "αυστηρά αντίμετρα".

Οι επενδυτές φοβούνται ότι όλα αυτά "απομακρύνουν" τον ορίζοντα της 15ης Δεκεμβρίου, που έχει τεθεί ως πιθανή ημερομηνία για υπογραφή της συμφωνίας, με τους απαισιόδοξους να κάνουν λόγο για τον πρώτο μήνα του 2019.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πάντως ότι Κινέζοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των γεωπολιτικών από τα εμπορικά θέματα, προσθέτοντας ότι δεν είναι απαραίτητο η τελευταία απόφαση Τραμπ να πλήξει τις προοπτικές για μια εμπορική συμφωνία.

Σε επίπεδο μήνα, οι μετοχές της DXC Technology είχαν την καλύτερη επίδοση, στον S&P 500, κερδίζοντας πάνω από 30%, ενώ η Qorvo σημείωσε κέρδη 29%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή με τη χειρότερη επίδοση στον Dow ήταν αυτή της Disney, καθώς έχασε 16,4%, με τη UnitedHealth να ακολουθεί με απώλειες 11%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν σήμερα οι κολοσσοί του λιανεμπορίου, όπως η Amazon και η Walmart, καθώς οι Αμερικανοί έχουν ξεχυθεί στα μαγαζιά για να εκμεταλλευτούν τις προσφορές της "Black Friday", κάτι που θα μπορούσε να δείξει το πόσο έχει ενδυναμωθεί ο καταναλωτικός τομέας των ΗΠΑ, αλλά και λόγω του ότι η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί την πρώτη της εορταστικής περιόδου.

Πηγή: capital.gr