Ο ισότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία  Όροι χρήσης

«Φωτιές» άναψε στον ΣΥΡΙΖΑ η επιχείρηση «πασοκοποίηση»

Οι 53+ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τραβούν το χαλί κάτω από τον Αλέξη Τσίπρα, αποδομώντας τα περί ανοίγματος στην κεντροαριστερά.

ΤοΒΗΜΑ Team

Ολοένα και περισσότερο κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τις επιλογές Τσίπρα στον ανασχηματισμό, με τους 53+ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τραβούν το χαλί κάτω από τον Αλέξη Τσίπρα, αποδομώντας τα περί ανοίγματος στην κεντροαριστερά, μέσω των προσώπων που τοποθετήθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα.

Μάλιστα, οι αντιδράσεις έρχονται ακόμα και από τους πασοκογενείς, με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να δηλώνει χαρακτηριστικά: «είναι σαν να προσχωρήσω εγώ στη ΝΔ μετά από όσα έχω πει…»

Τα δύο «παπανδρεϊκά» στελέχη που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να υπουργοποιήσει στον ανασχηματισμό αποτελούν την «πέτρα του σκανδάλου» στην Κουμουνδούρου, αφού στο παρελθόν αμφότεροι είχαν κάνει εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο κ. Τόλκας, ο οποίος επέκρινε σφοδρά την κυβέρνηση, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για την επιλογή της να «ανοίξει» το Σκοπιανό. Σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Τόλκας τόνιζε ότι ξεπεράστηκαν όλες οι «κόκκινες» γραμμές, ενώ μιλούσε και για «κομματικά μορφώματα» που μόνο στόχο έχουν την κατάληψη της εξουσίας.

Η αρχή έγινε με άρθρο του Παύλου Κλαυδιανού το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εποχή» και αναδημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα «Commonality», το διαδικτυακό βήμα της τάσης των 53+ στο διαδίκτυο. Ο Π. Κλαυδιανός, μέλος της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, χαρακτηρίζει «λάθος» την υπουργοποίηση του Θάνου Μωραϊτη και του Άγγελου Τόλκα ενώ τονίζει με νόημα ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την παραμονή του ανασχηματισμού.

Διατυπώνονται μάλιστα και ευρύτεροι προβληματισμοί που εντάσσονται στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ για τις συμμαχίες που πρέπει να αναπτύξει εφεξής.

«Η υπουργοποίηση δύο κεντρικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, καθώς έως λίγους μήνες πριν είχαν υπεύθυνες θέσεις στο ΚΙΝΑΛ και δεν μοιάζει με όλες τις προηγούμενες, κατ΄ αρχάς ως προς αυτό» τονίζει ο αρθρογράφος και εξηγεί:

«Ως ενεργά στελέχη με τοποθετήσεις τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν τώρα μοναδική τροφή στον αντικυβερνητικό Τύπο για το αγαπημένο του έργο φθοράς της κυβέρνησης. Σε μια στιγμή που δημιουργείται θετικό ρεύμα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στον ανένταχτο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, το οποίο η αντιπολίτευση προσπαθεί να ανακόψει δια της διαβολής ότι «το δέλεαρ είναι οι υπουργικές θέσεις», είναι το λιγότερο λάθος να επιλέγονται δύο στελέχη εκ του ΚΙΝΑΛ και να δίνουν έδαφος στην υπονόμευση».

Ακόμα πιο ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών 90,1», επιβεβαίωσε τις φήμες περί δυσαρέσκειας στελεχών του κυβερνώντος κόμματος από τον πρόσφατο ανασχηματισμό. «Το να προσχωρήσει ο Μωραΐτης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να προσχωρώ εγώ στη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε ο Π. Κουρουμπλής, περιγράφοντας ουσιαστικά το πως βλέπουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την υπουργοποίηση του Θάνου Μωραίτη.

Οι αντιδράσεις αυτές αποκαλύπτουν τον προβληματισμό που υφίσταται σε μέρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη στρατηγική «διεμβολισμού» που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας στον χώρο του ΚΙΝΑΛ.

Και αυτό γιατί αν και αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της εν λόγω κίνησης με σκοπό να αποφευχθεί η επερχόμενη συντριβή στις εθνικές εκλογές, διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι «μεταγραφές» από το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, δίνουν το σωστό στίγμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή τελικά κατά πόσο θολώνουν το μήνυμα περί «νέου» που θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει το «άνοιγμα» προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κάτι που άλλωστε αποδεικνύουν και οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες η υπουργοποίηση Μωραΐτη – Τόλκα είναι στρατηγική κίνηση που αποσκοπεί στη «συγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού πόλου».

Πλέον, το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσο θα συνεχίσει το «άνοιγμα» αυτό, μετά από αυτές τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό, αλλά και το γεγονός ότι τα πρόσωπα που προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σηματοδοτούν τίποτα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που εντάσσονται στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ μέσω υπουργικών θώκων.

Πηγή: tovima.gr