Ο ισότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία  Όροι χρήσης

Ελβετός τραπεζίτης αποκαλύπτει στην Βουλγάρα δημοσιογράφο γεγονότα και λεπτομέρειες σχετικά με τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες για το ξέπλυμα χρημάτων της Βενεζουέλας.

Ελβετός τραπεζίτης αποκαλύπτει στην Βουλγάρα δημοσιογράφο γεγονότα και λεπτομέρειες σχετικά με τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες για το ξέπλυμα χρημάτων της Βενεζουέλας.

 

Margarita Michneva: Για σου! Πριν από περίπου 30 χρόνια συναντηθήκαμε στο Αμβούργο της Γερμανίας, όπου έκανα δημοσιογραφική έρευνα για την εκπομπή μου “Konflikti”. Θυμάσαι; Ήμουν σε αποστολή που μου την είχε αναθέσει  ο Asen Agov – ο τότε διευθυντής της Βουλγάρικης Κρατικής Τηλεόρασης (BNT).

Tsvetan Tsanev: Ναι, πάρα πολύ καλά θυμάμαι, αλλά την εκπομπή έτσι και δεν την είδα.

Margarita Michneva: Μια καθυστερημένη συνάντηση μετά από χρόνια θα έλεγα. Θέλεις να συνεχίσουμε  αυτή τη συνέντευξη ,  έχουμε λόγο. Το όνομά σου είναι στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες στα  βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Tsvetan Tsanev: Με μεγάλη μου ευχαρίστηση.

Margarita Michneva: Στη Βουλγαρία, κάποια μέσα ενημέρωσης λένε ότι κρύβεσαι – είσαι μια στις Μαλδίβες, είτε στη Δομινικανή Δημοκρατία. Μπορώ να ανακοινώσω πού συναντιόμαστε και μιλάμε;

Tsvetan Tsanev: Ναι, βεβαίως. Μιλάμε μαζί στην Ελβετία. Margarita, όπως γνωρίζεις είμαι πολίτης δύο χωρών. Για περισσότερα από 40 χρόνια ζω και εργάζομαι κυρίως στο εξωτερικό.

Margarita Michneva: Στη βουλγάρικη ιστοσελίδα "Afera", εμφανίζεται φωτογραφία με ισχυρισμό ότι είσαι εσύ με εγκληματικό παρελθόν.

Tsvetan Tsanev: Η φωτογραφία που μου δείχνεις Margarita είναι του βούλγαρου δικηγόρου Velimir Atanasov. "Ψευδείς ειδήσεις/Fake news” όπως είναι τις μόδας να λέμε σήμερα και όπως μπορώ να προσδιορίσω και το υπόλοιπο περιεχόμενο του άρθρου ....

Margarita Michneva: Έδειξα το πρόσωπό σου στη δεκαετία του '90 του περασμένου αιώνα στην εκπομπή μου “Konflikti”. Μπορώ, τώρα σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, να δημοσιεύσω δικιά σου πρόσφατη φωτογραφία;

Tsvetan Tsanev: Ναι, φυσικά. Εδώ είναι μια φωτογραφία μου, αν και θα ήταν καλύτερο να δημοσιεύσεις μια φωτογραφία μας πριν από χρόνια, όταν ήμασταν νέοι και εξακολουθούσαμε να ελπίζουμε ότι αυτός ο κόσμος θα πάει για καλό.

Margarita Michneva: Τη πιστεύεις, πώς τώρα, σήμερα γίνεται αντιληπτό από τους βούλγαρους αυτό το ρεπορτάζ για το captagon;

Tsvetan Tsanev - δικηγόρος

Tsvetan Tsanev: Όπως είπα, δυστυχώς έχω χάση το ρεπορτάζ και μου είναι δύσκολο να φανταστώ έστω καν την δικιά μου αντίδρασή, πόσο μάλλον το θεατή. Θα ήταν ενδιαφέρον για μένα να το δω. Από το 1980 δεν ζω στη Βουλγαρία. Ξέρης σπάνια έρχομαι στη Βουλγαρία και μένω όχι παραπάνω από μια εβδομάδα.

Margarita Michneva: Tsvetan, πολλοί από τους ανθρώπους που τότε, στη δεκαετία του 90, συμμετείχαν στην έρευνα μου για το captagon, έχουν φύγει από αυτόν τον κόσμο – Ivan Slavkov, ο στρατηγός Ivan Ivanov, Bobby Bets, οι Γενικοί εισαγγελείς Evtim Stoimenov, Martin Gunev, Ivan Tatarchev ... Τότε για το captagon δεν υπήρχε καμία καταδίκη, η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στης δικαστικές αίθουσες. Γιατί τώρα οι δημοσιογράφοι ξανά επαναφέρουν το  θέμα για το captagon;

Tsvetan Tsanev: Το θέμα για το captagon ήταν κακόβουλο στα πρώτα χρόνια της μετάβασης, εξαιτίας του ιδιαίτερα πολιτικοποιημένου χαρακτήρα τότε, υπήρχε η δυναμική που ο κόσμος πίστευε ότι όλα τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες έχουν ελεγχτεί, αληθινό ή τουλάχιστον γραμμένο με αίσθημα ευθύνης. Ο τότε Γενικός Εισαγγελέας έκανε σταυροφορία κατά του προηγούμενο καθεστώς, χρησιμοποιώντας όλα τα αθέμιτα μέσα, με σκοπώ να συμβάλλουν για την δυσφήμιση των πρώην κομμουνιστών.

Margarita Michneva: Θυμάσαι πώς αστειευόταν ο Ivan Slavkov; "Μετά το 1989, το Κομουνιστικό Κόμμα Βουλγάρικο (BKP) χωρίστηκε σε δύο μέρη - το SDS και το BSP!"

Tsvetan Tsanev: Με τον ενθουσιασμό της μετάβασης, πολλοί πρώην κομμουνιστές είδαν τον εαυτό τους ως δημοσιογράφοι και στην προσπάθεια τους να αποδείξουν  διαρκή δημοκρατική κάθαρση, όχι μόνο  ακολούθησαν τις επισκέψεις τους στις εκκλησίες, αλλά σταμάτησαν να δίνουν σημασία στις μικρές λεπτομέρειες, όπως στην περίπτωση αυτή  είναι το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι με τις πράξεις τους στην υπόθεση αριθ. 2 (για την captagon) δεν  εμπίπτουν στο περιεχόμενο και σύνθεση του τότε εφαρμοστέου ποινικού κώδικα. Εάν υπήρχε παράβαση, ήταν διοικητικής νομικής φύσεως και θα έπρεπε να τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο για παραγωγή και διανομή φαρμάκου χωρίς την κατάλληλη ιατρική συνταγή στο ποσό των εκατό λεβα. Το Captagon, που περιέχει την ουσία Fenethylline (συνετέθη και κατοχυρωμένη το 1961 από το γερμανικό φαρμακευτικό όμιλο Degussa AG), παρήχθη στη Γερμανία και διανέμεται στα γερμανικά φαρμακεία έως 1986. Στη Βουλγαρία κατασκευάστηκε νόμιμα με άδεια και ήταν διαθέσιμο στα φαρμακεία μέχρι το 1989. Αρχικά εισαγόταν από τη Γερμανία και μετά γινόταν επανεξαγωγή κυρίως στη Σαουδική Αραβία, ενώ αργότερα οι ποσότητες του προϊόν που παράγονται στη Βουλγαρία, συσκευάζονται ως γνήσιο, χωρίς να έχει την κατάλληλη άδεια από τον κάτοχο των δικαιωμάτων. Η κερδοφόρος εξαγωγή του προϊόν σαν γνήσιο, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως παράβαση, αλλά η εταιρεία κάτοχος της άδειας ουδέποτε έχει ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα. Από τη δραστηριότητα αυτή στο ταμεία της Βουλγαρίας μπήκαν και όχι βγήκαν όπως ανεύθυνα ισχυρίζονται, δισεκατομμύρια δολάρια. Η πληροφόρηση αυτή από εμένα εδώ είναι ελεύθερη και διαθέσιμη όχι μόνο στο δημόσιο χώρο,  αλλά υπάρχει και στα αρχεία της στρατιωτικής εισαγγελίας.

Οι Πρόεδροι της Βενεζουέλας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας - Nicholas Maduro, Donald Trump και Βλαντιμίρ Πούτιν

Margarita Michneva: Στην εποχή του Todor Zivkov, τα δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο όπλων και του captagon, έμπαιναν στη τσέπη του κράτους, ήταν μια κρατική πολιτική. Ενώ τώρα είναι το αντίθετο! Σήμερα, από αυτό το εμπόριο κερδίζουν τα "επιλεγμένα πρόσωπα στενά δεσμευμένα με τους πολιτικούς." Μετά το 1989, μάθαμε, ότι σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι δημοσιογράφοι του πολιτικού ρεπορτάζ ήταν συνεργάτες της κρατικής ασφάλειας. Πρέπει να αναφέρω τα ονόματά τους; Για τι είδους κάθαρση και τι είδους αλλαγή μου λες;

Tsvetan Tsanev: Οι δημοσιογραφικές έρευνες είναι τα κοσμήματα της δημοσιογραφίας. Αλλά όταν μια δημοσιογραφική έρευνα έχει πολιτικές σκοπιμότητες  και είναι χρωματισμένη με πολιτικές φιλοδοξίες, τότε μετατρέπεται σε fake news, τα οποία δυστυχώς πλημυρίζουν ανεξέλεγκτα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς αυτά να ελέγχουν σοβαρά τις πηγές τους. Είμαι υποχρεωμένος εδώ  να κάνω μια δήλωση: εγώ προσωπικά ποτέ και με κανένα τρόπο δεν συμμετείχα στην παραγωγή, κατοχή, ή μεταφορά  captagon με σκοπό την  πώληση του  ή άλλη χρήση.

Margarita Michneva: Tsvetane, θυμάσαι όταν ο Petar Mladenov διέταξε φωνάζοντας στον Γενικό Εισαγγελέα κ. Evtim Stoimenov - "Θέλω να δω έγγραφο ένταλμα για την σύλληψη του Todor Zivkov!" Στη συνέχεια, ο Stoimenov ήταν μεταξύ του σφυριού και του άκμονα - μεταξύ νόμου και πολιτικής. Θυμάσαι τη φράση του, υπάρχει στα απομνημονεύματα.

Tsvetan Tsanev: Ναι, θυμάμαι επίσης την απάντηση λιθοβολισμού του Stoimenov - "Ο σημερινός ποινικός νόμος είναι ένα μικρό σπίτι όπου θέλετε να βάλετε έναν γίγαντα". Margarita, θυμάσαι ότι ο Evtim Stoimenov όταν υπέγραψε αυτό το διάταγμα μετά παραιτήθηκε; Οι καιροί ήταν περίεργοι.

Margarita Michneva: Αλλά, ας επιστρέψουμε στο παρόν. Υπήρξαν αμέτρητες αμφιλεγόμενες ειδήσεις στον βουλγαρικό τύπο, σχετικά με το θέμα της Βενεζουέλας. Μέχρι στιγμής όλοι έχουν μιλήσει, μόνο εσύ σιωπάς ....

Tsvetan Tsanev: Σιωπώ για ευνόητους λόγους. Πάνω απ όλα, μέχρι τώρα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τη γνώμη μου, ταυτόχρονα εγώ δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο από αυτά που ήδη έχουν αναφερθεί και κατατεθεί στα σχετικά έγγραφα προς την τράπεζα, και μέσω αυτής, σαν συνέπια των παρεμβολών από έξω, και από όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς οργανισμούς από ολόκληρο τον κόσμο και της Βουλγαρίας. Κατηγορηματικά, ξέρω και γνωρίζω ότι στη διάρκεια της νομικής διαδικασίας δεν έχει γίνει κανένα λάθος και οι πράξεις μου είναι απολύτως νόμιμες. Δεν βλέπω κανένα λόγο να δικαιολογούμαι, να μετανοώ ή να κρύβομαι. Οι λόγοι για τη σιωπή μου είναι περισσότερο επαγγελματικού και δεοντολογικού χαρακτήρα. Το επαγγελματικό απόρρητο είναι θεμελιώδης και πρωταρχική υποχρέωση του δικηγόρου, χωρίς χρονικό όριο, το οποίο ισχύει ιδιαίτερα για τις απόρρητες και αξιόπιστες πληροφορίες που αφορούν τους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών. Στη δικηγορία, ή εξάσκηση του δικηγορικού λειτούργημα ορίζεται ως δραστηριότητα που προβλέπεται στο Σύνταγμα για την προστασία των ελευθεριών, των δικαιωμάτων και νόμιμων συμφερόντων των πολιτών. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε την ερμηνεία του άρθρου. 39 του νόμου για όσους το έχουν ξεχάσει, απλά δεν το γνωρίζουν ή κάνουν ότι δεν είναι σε θέση να τον θυμούνται, αλλά ενδιαφέρονται, είτε από περιέργεια, είτε από πολιτικές φιλοδοξίες, που αγωνίζονται να αποκτήσουν δημοσιογραφική  δόξα, που αναζητούν κακόβουλο  θέμα, ευκαιρία για τη δική τους έκφραση ή που ασχολούνται με την υπόθεση (ας το ονομάσουμε «Ταμειακών ροών από τη Βενεζουέλα με ασυνήθιστα μεγάλα μεγέθη») κατ 'εφαρμογή των επαγγελματικών τους καθηκόντων. Για να μην είναι αβάσιμα αυτά που λέω,  θα ήθελα να αναφερθώ, με ρίσκο να γίνω βαρετός, στο μέρος της απόφασης № 1873 του Δικηγορικού Ανωτάτου Συμβουλίου της 20.05.2016:

“Ο δικηγόρος (ή το δικηγορικό γραφείο) - κάτοχος του λογαριασμού, δεν μπορεί, κατά την απόλυτη κρίση του και χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του πελάτη, να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία ή δεδομένα σχετικά με το άνοιγμα και τη διαχείριση του λογαριασμού του πελάτη. Αυτές οι πληροφορίες καλύπτονται πλήρως από το «απόρρητο του πελάτη» όπου κάθε δικηγόρος είναι υποχρεωμένος να διατηρεί άνευ όρων σύμφωνα με το νόμο του νόμου χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Όσον αφορά τις πληροφορίες και τα δεδομένα σχετικά με το άνοιγμα, τη διαχείριση και την κίνηση του λογαριασμό του πελάτη σύμφωνα με το άρθρο. 39, παρ. 3, Για τον δικηγόρο εφαρμόζονται απόλυτοι περιορισμοί σύμφωνα του άρθρου. 33, παρ. 4 και το άρθρο. 45, παρ. 2 Για να είναι μάρτυρας και / ή να εφαρμοστή ανακριτική  διαδικασία. Στην περίπτωση προσπάθειας των ανακριτικών και δικαστικών αρχών να λάβουν πληροφορίες από δικηγόρο που αφορούν στοιχεία για το άνοιγμα, τη διαχείριση και την κίνηση των κεφαλαίων στο λογαριασμό του πελάτη, ο δικηγόρος είναι υποχρεωμένος να αρνηθεί, επικαλούμενος το άρθρο. 45, παρ. 2 Για τα έγγραφα (έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή) που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με το άνοιγμα και τη διαχείριση του λογαριασμού του πελάτη, τη κίνηση των κεφαλαίων,  που κατέχονται και φυλάσσονται από τον δικηγόρο (ή δικηγορικό γραφείο) είναι από τα αντικείμενα που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση, αντιγραφή, έλεγχο ή την κατάσχεση, σύμφωνα με την απαγόρευση του άρθρου. 33, παρ. 1".

Margarita Michneva: Tzvetane, γιατί νομίζεις ότι υπάρχει παράνομη διακίνηση χρημάτων του λαού της Βενεζουέλας μέσω της Βουλγαρίας; Από το αναφερόμενο κείμενο του νόμου πιο πάνω, βγαίνει ότι αυτοί οι έλεγχοι είναι παράνομοι. Νομίζω γνωρίζεις ότι λόγο του Delyan Peevsky, ένας ανώτερος δικαστής στη Βουλγαρία έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν υπάρχει καμία εισαγμένη κατηγορία εναντίον του Delyan Peevsky επειδή είναι είτε πολύ έξυπνος είτε έχει καλούς δικηγόρους». Δεν κινείσαι και εσύ σε αυτό το άκρο;

Tsvetan Tsanev: Τολμώ να πω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το λεγόμενο "θέμα της Βενεζουέλας" λόγω της απουσίας αδικήματος. Καμία χώρα, είτε άμεσα είτε έμμεσα εμπλεκόμενη στις εν λόγω οικονομικές πράξεις, δεν ενήργησε παράνομα, εσφαλμένα ή έχει διαπράξει αθέτηση υποχρέωσης. Ο κύριος πόρος των συναλλαγών είναι δισεκατομμύρια ποσά σε εύρο, που ανήκαν στο κράτος της Βενεζουέλας μέσο της δικιά τους Εθνική Τράπεζα, συγκεντρωμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανταποκριτών,  σε ευρωπαϊκές, ασιατικές, ρωσικές, κινεζικές ή ακόμη και σε αμερικανικές τράπεζες. Ο λόγος είναι ότι η Βενεζουέλα δεν χρησιμοποιεί το δολάριο ΗΠΑ ως μονάδα ανταλλαγής για την πραγματοποίηση της ανταλλαγής ξένου συναλλάγματος και εμπορευμάτων από το 2017. Οι αμφιβολίες για την προέλευση των κεφαλαίων από διεθνή τραπεζικά ιδρύματα που διατηρούν και διαχειρίζονται αυτό τον πόρο σε λογαριασμούς που αυτά τα ιδρύματα μόνα τους τα έχουν ανοίξει, δεν μπορούν να υπάρχουν. Να ισχυρίζονται στη συνέχεα ότι έχουν αποδεχθεί δισεκατομμύρια κεφάλαια  χωρίς να παρατηρήσουν την παράνομοτητά του, θα ήταν απλώς επιπόλαιη, για να μην πω αστείο. Παραβίαση της τραπεζικής νομοθεσίας, είτε υπόνοιες για την καταστρατήγησης των μέτρων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, επίσης δεν μπορεί να υπάρχει, επειδή οι οικονομικοί πόροι της Βενεζουέλας ήταν στην κατοχή και η διαχείριση τους γινόταν από τα πιο μεγάλα  ευρωπαϊκά και παγκόσμια τραπεζικά ιδρύματα εδώ και πολλά χρόνια. Ούτε το κράτος της Βενεζουέλας, ούτε οι τράπεζές της, ούτε τα κεφάλαιά αυτά υπόκεινται σε διεθνείς, ευρωπαϊκές, αμερικανικές ή άλλες κυρώσεις. Ακόμη και κατά PdVSA (Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Βενεζουέλας) έως και τον Ιανουάριο του 2019 δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις, ενώ η βασική πηγή χρηματοδότησης για την εταιρεία ήταν τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ, με τη διαχείριση να γίνεται από πρώτης τάξεως αμερικανικών τραπεζών. Αυτές η χρηματικές ροές συνεχίζουν να πραγματοποιούνται χωρίς κάποιες σοβαρές επιπλοκές, χωρίς την εμπλοκή των αμερικανικών τραπεζών και του PdVSA, μετά την επιβολή των νέων κυρώσεων του Ιανουαρίου, αλλά υπό τον αυστηρό έλεγχο του ρίσκου και αξιολόγηση συμμόρφωσης σχετικά με τα νομικά πλαίσια με τον υπόλοιπο κόσμο. Κάθε κίνηση καταχωρείται και ελέγχεται από κάθε εμπλεκόμενη τράπεζα για την προέλευση, αιτία, τελικός παραλήπτης/ιδιοκτήτης, συμβατικές σχέσεις και έγγραφα μεταφοράς. Αφού έχουν περάσει από όλα αυτά τα φίλτρα πολλών ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών και ελεγκτικών ιδρυμάτων, τα χρήματα μπαίνουν στους αντίστοιχους λογαριασμούς,  που το άνοιγμα τους έχω κάνη εγώ στην Investbank AD. Οι μεμονωμένοι πελάτες και οι συναλλαγές επιπλέων ελέγχονται με βάση σύμβαση μεταξύ εμού και ειδική ελβετική εταιρία, κατέχοντας άδεια να διενεργεί αναλύσεις κινδύνου και τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και του ρυθμιστικού ελέγχου των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και των εμπλεκομένων μερών . Όπως είναι γνωστό ο αυστηρότερος και ασυμβίβαστος έλεγχος σε αυτόν τον τομέα είναι ο ελβετικός. Τουλάχιστον σε αυτό ήμουν πεπεισμένος, μέχρι που βρήκα και άρχισα να συνεργάζομαι με βουλγαρική τράπεζα. Αποδείχθηκε ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται από την εξειδικευμένη υπηρεσία της Investbank, τη BNB, τις αρχές δημοσιονομικού ελέγχου και τους αρμόδιους φορολογικούς οργανισμούς στη Βουλγαρία δεν πραγματοποιούνται με την πρακτική στο εξωτερικό με βάση την αρχή της τυχαίας επιλογής (κατεύθυνση), αλλά υπό τη μορφή μονίμου, ενεργού έλεγχο και με τρόπο πιο απαιτητικό ακόμα και από το ελβετικό.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο

Margarita Michneva: Δεν καταλαβαίνω! Γιατί ο γενικός εισαγγελέας κ. Sotir Tsatsarov δήλωσε ότι δεν υπήρξε ξέπλυμα χρημάτων, το ίδιο επιβεβαίωσε επίσης και ο υπουργός Οικονομικών Vladislav Goranov - δεν υπήρξε ξέπλυμα χρήματος, αλλά ταυτόχρονα, μερικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ακριβώς το αντίθετο; Πού είναι η αλήθεια; Γιατί για τους βούλγαρους είσαι εντάξει, ενώ για τους αμερικανούς είσαι ύποπτος;

Tsvetan Tsanev:  Έλπιζα ότι θα μπορούσα να σε κερδίσω να υπερασπιστώ το θέμα αυτό, προσπάθησα να υπερασπιστώ ότι όλα όσα γράφονται για το ξέπλυμα χρήματος είναι αβάσιμα, αλλά δυστυχώς, βλέπω ότι δεν είμαι αρκετά εύγλωττος και πειστικός. Πίστεψα ότι με τη λεπτομερή παρουσίαση της πολυεπίπεδης διαδικασίας ελέγχου, που εφαρμόζονται σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης της περιγραφόμενης οικονομικής σχέσης, απέδειξα όχι μόνο την αυστηρή τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου από όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συμμόρφωση με τους προαιρετικούς κανονισμούς και περιορισμούς για εμάς, που επιβάλλονται από τα αρμόδια αμερικανικά όργανα, τα οποία αφορούν μόνο θέματα του αμερικανικού δικαίου. Κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο έχει εγγραφεί και επαληθευτεί από τους Ελβετούς συνεργάτες μου και εμού στην επίσημη ιστοσελίδα του OFAC (Office of Forgegn Assets Control). Για εμάς, η έγκριση που περνούμε από αυτό το ίδρυμα θεωρείτε πάντοτε ως προϋπόθεση για το άνοιγμα λογαριασμού πελάτη. Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων επισυνάπτονται και αποθηκεύονται στους φακέλους αυτών των μεμονωμένων πελατών

Margarita Michneva:  Έχεις μιλήσει με τον Γενικό εισαγγελέα κ. Sotir Tsatsarov για το θέμα; Η υπόθεση είναι αρκετά σοβαρή;

Tsvetan Tsanev:  Ο κ. Tzatsarov, λένε ότι είναι ένας λαμπρός νομικός και προφανώς ακολουθεί αυστηρά τις νομικές διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται από τον νομοθέτη. Στο ερώτημα γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά αμφιλεγόμενες απόψεις σχετικά με το ξέπλυμα χρημάτων, θα απαντήσω με παράδειγμα. Ελπίζω ότι, το παράδειγμα μου, θα βοηθήσει να γίνω κατανοητικός πώς βλέπω τη διαφορά μεταξύ των δηλώσεων των επαγγελματιών και εκείνων που παραλείφθηκαν ανυπόληπτα από μερικούς ανθρώπους σε μερικά μέσα ενημέρωσης. Η ιστορία είναι πραγματική. Έδινα κρατική εξέταση με θέμα το ποινικό δίκαιο. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο καθηγητής Ivan Nenov, ο καλύτερος στον τομέα αυτό. Μου έπεσαι ερώτηση όπου έπρεπε να αποδείξω τις γνώσεις μου για το άρθρο 194 (κλοπή) του τότε Κώδικα. Όσο προσπαθούσα να του εξηγήσω με απλούς όρους ποια ήταν η άποψή μου για το θέμα, ο καθηγητής με διέκοψε και ρώτησε αν θα μπορούσα να αναφέρω κυριολεκτικά το ακριβές κείμενο του άρθρου. Νόμιζα ότι τα έχει βάλει μαζί μου. Αλλά αυτό που είπε ο καθηγητής Nenov, ακόμα το θυμάμαι: "Συνάδελφε, οι νομικοί από την εποχή του Ιουστινιανού έχουν εργαστεί πάνω σε αυτό το κείμενο για σχεδόν 1500 χρόνια και κάθε λέξη από τη μία αυτή πρόταση έχει πάρει τη θέση της με την πάροδο του χρόνου. Πιστεύετε ότι κάπου σε αυτή τη σύντομη διατύπωση υπάρχει μέρος για την ερμηνεία σας; "

Margarita Michneva: Γνωρίζεις ότι Investbank είναι υπό stress test;

Tsvetan Tsanev:  Η Investbank AD υποβλήθηκε σε αυτή τη δοκιμασία πριν από τρία χρόνια, την οποία πέρασε επιτυχώς. Η τρέχουσα έρευνα  που αφορά την περίπτωσή μου παρακολουθείτε με βάσει πληροφορίες από το εξωτερικό και δεν αφορά άμεσα την Investbank. Ελέγχονται μόνο οι λογαριασμοί των πελατών μου, που σχετίζονται με τις μεταφορές της Βενεζουέλας, για υποψία νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η ευθύνη για τη νομιμότητα των εμβασμάτων, τον εντοπισμό των πελατών, την προέλευση των κεφαλαίων και την απόδειξη του τελικού δικαιούχου βαρύνει μόνο τον δικηγόρο. Όπως εξήγησα ήδη, δεν υπήρχαν παράνομες ενέργειες και η τράπεζα δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες.

Margarita Michneva: Είναι αλήθεια ότι είσαι ο κρυμμένος ιδιοκτήτης της Investbank;

Tsvetan Tsanev:  Δεν έχω καμία συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας

Margarita Michneva: Τότε γιατί στη σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα του Bivol, ισχυρίζονται ότι ξεπλένεις μαύρο χρήματα;

Tsvetan Tsanev:   Ω, αυτή ισχυρίζονται ότι θέλουν. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η περιοδική επανάληψη κάποιον δυσάρεστων γεγονότων μου πριν από τριάντα χρόνια, βάζοντας λίγη σάλτσα, θα μπορούσε να ενδιαφέρει έναν αναγνώστη.                      
Μέχρι στιγμής, δεν ήμουν σε θέση να προσδιορίσω τους στόχους αυτών των σχεδόν κατά λέξη επαναλαμβανόμενων χειρισμών. Δεν γνωρίζω κανέναν προσωπικά που να σχετίζεται με το χωρίς διεύθυνση ηλεκτρονικού περιοδικού Bivol. Δεν είμαι καν οπαδός τους να τους παρακολουθώ τακτικά. Κατά τη διάρκεια δύο ετών, έκανα είκοσι πέντε ανεπιτυχείς προσπάθειες να τους προσκαλέσω σε μια συζήτηση σε δικαστική αίθουσα στη γενέτειρά τους στο Bourgas και μάλιστα μία φορά στο Παρίσι. Φαίνεται η ειδικότητα των σεβαστών bivol δημοσιογράφων, που κάνουν δημοσιογραφική έρευνα, είναι επιδέξια να κρύβονται  όταν πρόκειται για αποδεικτικά στοιχεία. Για να αποδείξουν τους αβάσιμους ισχυρισμούς τους δεν εμπίπτουν στις υποχρεώσεις του τύπου «δημοσιογραφικής έρευνας» που το κάνουν χωρίς εμπόδια από αυτούς. Η άσκοπη παρουσία  στο δικαστήριο για τον δημοσιογράφου που κάνη δημοσιογραφική έρευνα είναι χάσιμο χρόνου και απόκλιση από τον κύριο στόχο – ουσιαστική και σε βάθος δημοσιογραφική έρευνα. Στο τέλος, ο δικαστής κουράστηκε, όπως και εγώ, και ταυτόχρονα ότι η νόμιμη προθεσμία για την υποβολή νέας καταγγελίας είχε λήξει. Η ιστορία έχει επίσης τη διασκεδαστική της πλευρά. Θα μπορούσα να κοιμίζω τα εγγόνια μου, όχι με τις παλαιές ιστορίες των Γκριμ, αλλά με κάτι φρέσκο από τις περιπέτειες του παππού τους, απευθείας από τη πηγή Bivol.

Margarita Michneva: Σημαίνει αυτό ότι οι δικαστικές σου διαμάχες με τους βούλγαρους δημοσιογράφους θα τις κάνης στην Ελβετία;  

Tsvetan Tsanev:   Μια τέτοια δυνατότητα βεβαίως και υπάρχει. Ωστόσο, οι πιθανότητες να δοθούν οι κλήσεις στη Βουλγαρία αυξήθηκαν σημαντικά μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Peevsky. Οι δημοσιεύσεις του τελευταίου μήνα στο Bivol με βάζουν σε πειρασμό για τις δυνατότητες  που προκύπτουν ανανέωσης της αποτυχημένη παλιά καταγγελία. Η υπερδραστηριότητα που παρατηρείτε τελευταία από το Bivol,  ανοίγει καλές προοπτικές για την επανάληψη των μηνύσεων,  σε δικαστικές αίθουσες όχι μόνο στο Bourgas, αλλά και σε άλλα δικαστήρια ανά τον κόσμο. Θα σε ενημερώσω εάν ενεργήσω προς αυτή την κατεύθυνση.

Margarita Michneva: Έχεις μιλήσει με τον πρωθυπουργό Boyko Borisov για αυτό το σκάνδαλο;

Tsvetan Tsanev:   Ο κ. Borisov είναι πρωθυπουργός χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν νομίζω ότι έχει το χρόνο και το ενδιαφέρον να συνομιλήσει μαζί μου. Εκτός αυτού, δεν φαντάζομαι πώς θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε τέτοια συζήτηση. Δεν γνωριζόμαστε, τον  έχω δη μόνο στην τηλεόραση. Είναι πολιτικός, ενώ εγώ είμαι δικηγόρος. Τι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε; Ή πραγματικά πιστεύεις στης ανοησίες που γράφουν στο Bivol, ή στους κύκλους από το Bankia;

Margarita Michneva: Tsvetane, σήμερα μαζί μιλάμε για εκατομμύρια, συναλλαγές..... Θυμάμαι ότι η μητέρα σου, η Nadka Gurkova, εργαζόταν στη διοίκηση του Ινστιτούτου Σύγχρονων Κοινωνικών Θεωριών (ISTC) και διδάσκει δημοσιογραφία στο Οικονομικό Ινστιτούτο. Εργάστηκε με τη Stella και τη Gianna Avisai, Pena Karaivanova, Liliana Andreeva, Sonia Βαkis, Ivanka Meneva, Maria Dobreva…. σήμερα νέοι δημοσιογράφοι δεν έχουν καμία ανάμνηση  για αυτά τα μεγάλα ονόματα, δεν ενδιαφέρονται ...... Για τους νεότερους σήμερα είναι ευκολότερο να χρησιμοποιούν το κλισέ "κομμουνιστές" .... «Κομμουνιστές», αλλά έφυγαν μόνοι, χωρίς να αλλάζουν κάθε τόσο τις πολιτικές ιδέες τους. Ήταν άξιες βουλγάρες γυναίκες, σοφές, έξυπνες  και ξεκάθαρα αντισταθήκαν στο σύστημα. Θυμάσαι το 1988, θυμάσαι τη Sonya Bakis, σύζυγο του πρωθυπουργού, η οποία απευθύνεται  στον Milko Balev - μέλος του Πολιτικού Γραφείου στο Rouse και λέει: "Ναι, σύντροφοι υπάρχει τέτοια επιτροπή στου Rouse." Θυμάστε ότι μετά από αυτές τις δηλώσεις ο συγγραφέας Georgi Mishev και Sonia Bakis διαγραφήκαν από την κομουνιστικό κόμμα, ενώ ο Stanko Todorov και ο Svetlin Rusev καθαιρέθηκαν από την κεντρική επιτροπή. Αυτές οι γυναίκες ήταν οι δάσκαλοι μου. Αυτές έλεγαν αλήθειες στην εποχή του Zivkov. Σήμερα στη δημοκρατία είναι εύκολο να είσαι γενναίος. Ίσως κάποιο ίδρυμα, ή κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, χρύσωση το θάρρος σου. Πρόσφατα στην Ένωση Βουλγάρων Δημοσιογράφων(SBZ) δεν κατάφεραν καν να βρουν μια φωτογραφία της Ivanka Meneva για να το νεκρώσιμο....

Tsvetan Tsanev:  Ναι, θυμάμαι τα πάντα. Έως το τέλος εγώ φρόντιζα τους γονείς μου ... δύσκολα είναι τα γερατειά ... όχι μόνο στη Βουλγαρία...... Ο πατέρας μου αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη του μηχανικού κλάδου και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στη Μόσχα και ολοκλήρωσε την καριέρα του στο Λονδίνο. Είμαι περήφανος για τους γονείς μου, τους φίλους και τους συναδέλφους τους. Τους είμαι ευγνώμον για όλα όσα έκαναν για μας τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Μαργαρίτα Μιχνεβά,  Δημοσιογράφος μέλος του IPI / Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου / στη Ελβετία.