Ο ισότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία  Όροι χρήσης

ΣΥΡΙΖΑ: Τι δείχνουν τα δημοσκοπικά ραπίσματα στον δρόμο για τις (ευρω)κάλπες

Διαδοχικά είναι τα δημοσκοπικά ραπίσματα που δέχεται το κυβερνών κόμμα στην πορεία προς τις (ευρω)κάλπες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν δεν καταγράφουν απλώς διψήφια διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "αέρα" αυτοδυναμίας , με το κυβερνών κόμμα να μην μπορεί να "ξεκολλήσει" τα ποσοστά του ακόμη και μεσούντων των δρομολογούμενων κυβερνητικών παροχών.

Αμηχανία

Μια σειρά από "φιλοκοινωνικές" ρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η Κυβέρνηση από το Φθινόπωρο έως και σήμερα αποκαλύπτεται πως δεν επαρκούν για να μειώσουν την θηριώδη δημοσκοπική ψαλίδα της με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών, από το τέλος του μνηνονιακού προγράμματος και έπειτα, η Κυβέρνηση επένδυε σε ανάταξη του κλίματος μέσω θετικού αφηγήματος για την ελληνική οικονομία και μοιράσματος παροχών, "ζεστού" κατά κύριο λόγο, χρήματος.

Αποδεικνύεται – προς ώρας τουλάχιστον- ότι το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά καμία παροχή. Στην Κυβέρνηση είχαν επενδύσει στη μη περκοπή των συντάξεων, ως το πρώτο βήμα προκειμένου να πείσουν αφενός ότι τα μνημόνια αποτελούν πράγματι παρελθόν και η ολοκλήρωση του προγράμματος, δεν είναι κενό γράμμα και αφετέρου στη σωρεία παροχών που ακολούθησαν για να καλύψει την δημοσκοπική της διαφορά με τη Ν.Δ.

"Επένδυση" η οποία δεν έχει καρποφορήσει κατά κανέναν –δημοσκοπικό- τρόπο για την Κυβέρνηση. Φαίνεται αντιθέτως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει στο σημείο εκείνο όπου δεν μπορεί να δουλέψει υπέρ του, ό,τι θετικό και αν δρομολογήσει.

Τούτο προκαλεί εύλογη ανησυχία και γκρίνια στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας που χορηγεί στα στελέχη του ο Αλέξης Τσίπρας.

Καμπάνια

Στο σημείο αυτό, με την κατήφεια να είναι διάχυτη στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ, υπεισέρχεται ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας να σηκώσει το "βάρος" της προεκλογικής καμπάνιας μαζί με τη …σημαία της "προοδευτικής συμμαχίας". Σε επίπεδο στελεχών, είναι εμφανές ότι η "συγκομιδή" της προοδευτικής συμμαχίας είναι πτωχή. Προσπαθούν αρειμανίως ωστόσο από την Κουμουνδούρου να προσδώσουν χαρακτηριστικά πολιτικού "κύματος" στην συμμαχία τούτη που δεν είναι άλλο παρά η απόπειρα του κ. Τσίπρα να ερεθίσει τα αντιδεξιά ανακλαστικά παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δεν συνδέονται πλέον συναισθηματικά με το διάδοχό του πολιτικό σχήμα, το ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Τσίπρας εξάλλου, δεν επιχειρεί καν να κρύψει την επιδίωξή του για ευθεία σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με το παλιό ΠΑΣΟΚ.

Εξ΄ ού και όχι απλώς δεν ορρωδεί προ κριτικών που δέχεται ότι μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου ακόμη και στην εκφορά του λόγου του αλλά αντιθέτως "επεκτείνεται" και σε αντιγραφή των προεκλογικών μεθόδων του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Άλλως δεν εξηγείται η σκηνοθεσία στην προεκλογική του ομιλία τις προάλλες στην Καλαμάτα. Μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του στο βήμα ανέβηκε ένα κοριτσάκι ντυμένο με ολοπόρφυρη φούστα, προσφέροντάς του μια ανθοδέσμη , τυλιγμένη με επίσης κόκκινο – τι άλλο – ύφασμα. Το κοριτσάκι το σήκωσε αγκαλιά, παραπέμποντας ευθέως σε αντίστοιχη προεκλογική κίνηση του Ανδρέα Παπανδρέου σε προεκλογική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ το 1981, λίγο πριν από τη μεγάλη νίκη.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν ευρύτατα για την επιχειρούμενη πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ μεν αλλά ο πρόεδρός του έχει πάρει – εδώ και καιρό- τις αποφάσεις του, αγνοώντας τα "κελεύσματα" στελεχών του ( κυριώτατα της πτέρυγας των "53") να στρέψει το βλέμμα προς τα αριστερά και όχι μόνον προς τα δεξιά του.

Καμία διεύρυνση

Στην πραγματικότητα άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα για τον Αλέξη Τσίπρα στα αριστερά του. Σύντροφοί του παλαιοί οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου έριξαν πίσω τους μαύρη πέτρα, αρκετοί εξ αυτών , έχουν μάλιστα μετατραπει στους πιο σφοδρούς, επικριτές του.

Ο κ. Τσίπρας συνεπώς βαδίζει στην μοναδική πολιτική οδό που διαθέτει: την επιχείρηση άλωσης της Κεντροαριστεράς, προσδοκώντας να καταλάβει τον εκλογικό χώρο που του αφήνει η ΚΙΝΑΛ.

Φιέστα

Απόψε ο Α. Τσίπρας θα μιλήσει -και πάλι- στην εκδήλωση που πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου στο ΣΕΦ.

Πηγή: capital.gr