Των Piotr Buras και Josef Janning
ΤΟ Βερολίνο και η Βαρσοβία έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς θα απαντήσουν στην πρόκληση που αποτελεί η προεδρία του Trump για την Ευρώπη.
Ενώ η Γερμανία δίνει έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και της ενότητας της Ευρώπης, η πολωνική απάντηση είναι να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της νέας πολιτικής πραγματικότητας και να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις ίσως επιδεινώσουν την κρίση στις πολωνό-γερμανικές διμερείς σχέσεις και ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις πολιτικές άμυνας και εξοπλισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Η Βαρσοβία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ ως πλαίσιο για συζητήσεις αναφορικά με την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Πολωνία.
Η Γερμανία θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε μια στρατηγική συζήτηση για το ζήτημα και να μην κρύβεται πλέον πίσω από τις ανησυχίες της για την ιδρυτική πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας (την οποία η Ρωσία έχει καταργήσει).
Αντί να μιλάνε για την "ευρωπαϊκή κυριαρχία", η Πολωνία και η Γερμανία θα πρέπει να ενωθούν με άλλα κράτη-μέλη και να προσδιορίσουν σαφώς τα ευάλωτα σημεία τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προκύπτουν από την πολιτική των ΗΠΑ.
Πηγή: capital.gr
Ε.Ε
Leave a comment