Της Νίκης Ζορμπά
Το προαναγγελθέν διαζύγιο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, ήταν πολύ πιο ήσυχο απ ό,τι υποσχόταν η ένταση και τα παζάρια που λάμβαναν χώρα δημοσίως επί επτά ημέρες, μεταξύ του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού του εταίρου.
Ο Πάνος Καμμένος αποχώρησε τελικώς από την Κυβέρνηση, με όρους που διευκολύνουν τους σχεδιασμούς Τσίπρα τόσο στο να βγει κερδισμένος από την πρωτοβουλία του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή όσο και για να επιδιώξει πλέον απαλλαγμένος από το βαρίδι των ΑΝΕΛ, την άλωση και του χώρου της Κεντροαριστεράς, κάνοντας ρετούς στο προφίλ της Κυβέρνησής του με πρόσωπα πλέον προερχόμενα από τον κεντροαριστερό και κεντρώο χώρο.
Είναι ενδεικτικό εξάλλου, ότι δεν πρόλαβε να φύγει ο Π. Καμμένος από την Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας έσπευσε μόλις λίγες ώρες μετά να απευθύνει προσκλητήριο εκλογικής συμπόρευσης στις "προοδευτικές δυνάμεις" , με "όχημα" τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τόσο βολικά ήρθε για τους Τσίπρα- Καμμένο το διαζύγιο τούτο, που η αντιπολίτευση βρήκε το παιχνίδι εντελώς σικέ και η εκτίμηση ότι οι δυο μέχρι σήμερα εταίροι είχαν εδώ και μήνες συμφωνήσει σε ένα win win σενάριο μεταξύ τους, να ευοδώνεται από την πραγματικότητα.
Οι εξελίξεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένονται ραγδαίες: Αύριο θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Βουλή επί της πρότασης Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης, αμέσως μετά έρχεται για κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών και στο ενδιάμεσο αναμένονται και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για το εάν και τι είδους ανασχηματισμό θα κάνει στο υπουργικό σχήμα.
Θα περιοριστεί σε αντικαταστάσεις κενών θέσεων ή θα επιχειρήσει ευρύτερο ανασχηματισμό που θα επισφραγίσει και τον στόχο του για προεκλογικά ανοίγματα προς το κέντρο;
151 με "πλάτες" από Καμμένο
Το βράδυ της Τετάρτης ( εάν γίνει δεκτή η εισήγηση του Νίκου Βούτση προς τη Διάσκεψη των Προέδρων), θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή, την οποία ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κερδίσει με την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών με τη βοήθεια βουλευτών των ΑΝΕΛ και του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη.
Συγκεκριμένα, στους 145 βουλευτές που αριθμεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να προστεθεί και το "ναι" των: Κατερίνας Παπακώστα, Έλενας Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Κώστα Ζουράρι, Θανάση Παπαχριστόπουλου και Σπύρου Δανέλλη.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες ότι η ψήφος εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές είναι πρόκριμα και αναγκαία συνθήκη για τον ίδιο, προκειμένου να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της που λήγει τον προσεχή Οκτώβριο.
Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, θα σημαίνει για τον ίδιο, εντολή για πρόωρες κάλπες, με ορίζοντα πρακτικά, τον Μάιο.
Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Α. Τσίπρα έχουν τις "ευλογίες" του Π. Καμμένου, καθώς δεν "απειλούνται" με κομματικές κυρώσεις.
Αυτοί που προτίθεται να διαγράψει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι οι Κουντουρά- Κόκκαλης, διασώζωντας την κοινοβουλευτική του ομάδα ως τις εκλογές, η οποία θα μετρά πλέον πέντε βουλευτές ( το κατώτατο προβλεπόμενο όριο για να μη χάσει τα κοινοβουλευτικά του προνόμια το εναπομείναν κόμμα).
Συμφωνία Πρεσπών
Και αν ο κ. Τσίπρας θα δώσει την Τετάρτη τη "μάχη" της ψήφου εμπιστοσύνης για να βρει 151 βουλευτές, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, θα γίνει - βάσει των υπολογισμών- με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία.
Τη Συμφωνία των Πρεσπών εξάλλου, αναμένεται να ψηφίσουν: 145 ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Θ. Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και ίσως ο Θαβάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ( που συνεργάζεται με το ΚΙΝΑΛ).
Χθες, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με θέμα "Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών", ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για την επίτευξή της και αποφασισμένος να την περάσει κόντρα σε εθνικιστικές και μισαλλόδοξες δυνάμεις, όπως χαρακτήρισε μεγάλη μερίδα αυτών που αντιδρούν.
Ανασχηματισμός
Το τρίπτυχο των εξελίξεων του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να επισφραγιστεί και από τις οριστικές αποφάσεις Τσίπρα για ανασχηματισμό.
Καταρχάς, χρεία για άμεσες αλλαγές, δεν υπάρχει από τη στιγμή που η βασική θέση που "άδειασε" χθες, του ΥΠΕΘΑ, καλύφθηκε "στο φτερό" από τον Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.
Τα κενά που θα αφήσουν οι Κόλλια Τσαρουχά στο ΥΠΕΣ και ο κ. Μαυραγάνης στο Υποδομών, δεν είναι τέτοιας σημασίας που να απαιτούν άμεσης αντικατάστασης.
Παραμένει ωστόσο σε εκκρεμότητα η "αποδέσμευση" των Ν. Ηλιόπουλου και Κ. Νοτοπούλου από το Εργασίας και Μακεδονίας- Θράκης αντίστοιχα, προκειμένου να "τρέξουν" τις καμπάνιες τους για τις Δημοτικές εκλογές.
Αυτό που μένει να απαντηθεί από τον Πρωθυπουργό είναι το εάν ο ανασχηματισμός αυτός θα έχει χαρακτήρα "εκλογικού σχήματος". Εάν δηλαδή θα εντάξει στο υπουργικό Συμβούλιο πρόσωπα από τον κεντροαριστερό χώρο ή θα αφήσει αυτά τα ανοίγματα, για αργότερα.
Πηγή: capital.gr
Ελλάδα
Leave a comment