Του Γ. Αγγέλη
Μετά την επιλογή της Fed να αυξήσει –παρά τις αντιδράσεις Τραμπ– για άλλη μία φορά τα αμερικάνικα επιτόκια πριν κλείσει το 2018, οι όροι, μέσα στους οποίους καλείται να διαμορφώσει η ΕΚΤ τη δική της στάση μετά το τέλος του QE, αποκτούν καθοριστική σημασία και για το... λιλιπούτειο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ" η λογική του σχεδιασμού της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές δεν θα στηρίζεται στην αναζήτηση και εκμετάλλευση της συγκυρίας (αναζήτηση "παράθυρου" ευκαιρίας).
Αντίθετα θα "πατά" στην παραδοχή ότι το 2019 θα είναι μία χρονιά μεγάλης αβεβαιότητας με πολλές αναταράξεις στις χρηματαγορές, οι οποίες θα επηρεάσουν με πολλά ζιγκ-ζαγκ και τις αγορές ομολόγων.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπως αναφέρεται αρμοδίως, ο ΟΔΔΗΧ θα επιχειρήσει εκδόσεις οι οποίες θα στηρίζονται αφενός στη βελτίωση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας (σταθερότητα κάλυψης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, αύξηση του ΑΕΠ, Εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας, "αναγνώριση" του country risk) και αφετέρου την εκμετάλλευση της αλλαγής του νομισματικού περιβάλλοντος της Ευρωζώνης μετά το τέλος του QE.
Όσον αφορά ιδιαίτερα το δεύτερο σκέλος, ήτοι το τέλος του QE, στο οικονομικό επιτελείο δίνεται μεγάλη σημασία, καθώς η διακοπή των αυξημένων αγορών τίτλων από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης μετά την 31/12/2018 από την ΕΚΤ θα οδηγήσει σε επανατιμολόγηση του country risk από τις αγορές και θα προκαλέσει αναπροσαρμογές στις αποδόσεις και τα spreads. Πολύ περισσότερο μάλιστα που ο πρόσφατος συμβιβασμός Ιταλίας - Βρευξελλών όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη του Προϋπολογισμού, κατά γενική ομολογία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν οριστική εκτόνωση της κρίσης...
Συγκριτική θέση
Η αναπροσαρμογή αυτή αναμένεται ότι θα βελτιώσει τη συγκριτική θέση των ελληνικών ομολόγων έναντι των άλλων της Ευρωζώνης καθώς για την Ελλάδα η διακοπή του QE δεν σημαίνει τίποτα αφού δεν συμμετείχε σ' αυτό... Αντίθετα αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αποδόσεις και spreads τα άλλα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου.
Και αυτή η εκτίμηση όμως δεν είναι σαφές ακόμη το πόσο θα επιδράσει στις τιμές καθώς θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των αγορών στο πώς η ΕΚΤ θα συνεχίσει και για πόσο την επανεπένδυση των τίτλων που είχε αγοράσει με το QE και λήγουν.
Όσον αφορά το πώς, η εικόνα προς το παρόν δεν είναι σαφής, καθώς η ΕΚΤ στο Δ.Σ. του Ιανουαρίου πρόκειται να παρουσιάσει τις προθέσεις της για το εύρος των τίτλων στους οποίους θα επανεπενδύει τις λήξεις των τίτλων του QE. Ήδη κάποιοι τίτλοι, που εμπίπτουν στο φάσμα των μέχρι σήμερα επιλογών της, βρίσκονται σε ανεπάρκεια στην αγορά.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Δ.Σ. της ΕΚΤ παραμένουν ισχυρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ευρωοικονομία θα "αντέξει" με θετικό τρόπο τη ριζική αλλαγή των όρων χρηματοδότησής της μετά το τέλος του QE και τη συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους αναχρηματοδότησης των δολαριακών της ανοιγμάτων.
Οι επιφυλάξεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Δ.Σ. όσον αφορά το τι θα κάνει μετά το QE για να διασφαλίσει ότι δεν θα προκληθούν μεγάλες αναταράξεις στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Και αυτό γιατί το πρώτο εξάμηνο του 2019 για την Ευρωζώνη είναι πολιτικά και οικονομικά ευάλωτο, λόγω αφενός των ευρωεκλογών και αφετέρου λόγω της προβλεπόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.
Το νέο περιβάλλον
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα εκτιμά ότι το νέο περιβάλλον μπορεί να κρύβει θετικές εκπλήξεις και να ευνοεί τη συγκριτική θέση των –λίγων– ελληνικών τίτλων που θα εκδοθούν το 2019, με στόχο την αναχρηματοδότηση του χρέους που λήγει μέσα στον χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ΟΔΔΗΧ ως μέρος της αξιοπιστίας που θέλει να κερδίσει στη νέα αυτή φάση εκδόσεων στις αγορές, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο επιλογής κινήσεων οι οποίες μπορεί να ευνοούν πρόσκαιρα την αρχική εικόνα της έκδοσης, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε παγίδευση επενδυτών σε "ζημιές" στη συνέχεια...
Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται, επίσης, να ξεκαθαριστεί το τοπίο για το αν η ΕΚΤ θα απελευθερώσει, θα διευρύνει ή θα αφήσει στα ίδια όρια το ποσό των ομολόγων που μπορούν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι συστημικές τράπεζες. Το ενδεχόμενο μιας διεύρυνσης του ορίου που θα το αυξήσει από τα 8 στα 12 ή 14 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται σύμφωνα με συζητήσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, αν και κανείς προς το παρόν από τους εμπλεκόμενους στην ΕΚΤ δεν δεσμεύεται για το πώς και σε ποιο χρονικό διάστημα θα μπορούσε αυτό να υλοποιηθεί.
Εάν και όταν αυτό γίνει, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν βαρύνοντα ρόλο στη διαμόρφωση τιμών για τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που θα επηρεάσει και τις αξίες στα δικά τους χαρτοφυλάκια...
Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν πάντως ότι ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός από πλευράς ΟΔΔΗΧ (η σχετική ανακοίνωση αναμενόταν χθες αργά το απόγευμα) όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να επηρεασθεί αρνητικά ή ακόμα και να ανατραπεί, αν υπάρξουν απρόοπτα στον εκλογικό κύκλο του 2019 που είναι φορτωμένος από εκλογικές αναμετρήσεις σε όλα τα επίπεδα.
Πηγή: capital.gr
Ε.Ε
Leave a comment