Συμφωνία των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων επετεύχθη χθες στη Βουλή στη βάση του σχετικού πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής. Διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επίδοση ή όχι ρηματικής διακοίνωσης προς το Βερολίνο.
Παρά το οξυμένο προεκλογικό κλίμα και τις επιμέρους αντεγκλήσεις τα κόμματα κατόρθωσαν χθες να συμφωνήσουν για το θέμα στο πλαίσιο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης την οποία τίμησαν με την παρουσία τους οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σταθμό τη χθεσινή συνεδρίαση και ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να απευθύνει άμεσα ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, «με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας». Διευκρίνισε, δε ότι στις αξιώσεις της Ελλάδας βάσει του πορίσματος εντάσσονται, α) πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, β) αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου, γ) η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και δ) η επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων. Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μια αμφίσημη αναφορά στη δυνατότητα «εξίσωσης του ελληνικού νομικού πολιτισμού με τον ευρωπαϊκό». Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε ως προειδοποίηση προς τη γερμανική πλευρά για το ενδεχόμενο να φτάσει η Ελλάδα ακόμη και στην αναγκαστική εκτέλεση σχετικών δικαστικών αποφάσεων.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη διεκδίκηση του κατοχικού δάνειου σημειώνοντας ότι είναι πολιτικά εφικτή και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά της χώρας. Ταυτόχρονα, αν και παραδέχτηκε ότι η διεκδίκηση των αποζημιώσεων είναι δύσκολη και νομικά πολύπλοκη, επισήμανε ότι οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα «δικαιούνται και πρέπει να διεκδικούν αποζημιώσεις». Ταυτόχρονα, όμως, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της ότι χειρίστηκε επικοινωνιακά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. «Και στο ζήτημα των αποζημιώσεων είχαμε μια ακόμα θεαματική κωλοτούμπα» ανέφερε και σημείωσε ότι η ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στο παρελθόν στο Βερολίνο είναι η «η τελευταία πρωτοβουλία» καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση «ξέχασε τους παλικαρισμούς». Σε διαφορετικό τόνο, πάντως, ο βουλευτή της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει «σε οποιαδήποτε ενέργεια αν δεν έχει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης».
Υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων τάχθηκαν και οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων της Βουλής. Το ΚΚΕ κατέθεσε πάντως δική του ξεχωριστή πρόταση για το θέμα. Παράλληλα, σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «η τήρηση των κανόνων δεν είναι μόνο υποχρέωση της Ελλάδας υπάρχουν και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου που είναι απαράγραπτοι και πρέπει να είναι απαράβατο από όλους».
Μοναδική παραφωνία απετέλεσαν και πάλι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Γιάννης Λαγός και Βαγγέλης Καρακώστας) οι οποίοι επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από τις ναζιστικές θηριωδίες και να της προσδώσουν εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Τους βουλευτές της Χ.Α. επανέφερε στην τάξη το προεδρείο της Βουλής.
Πηγή: naftemporiki.gr
Ελλάδα
Leave a comment