Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Από "σαράντα" κύματα πέρασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πτώση της Coca Cola τελικά να υπερισχύει των προσπαθειών προσέγγισης των 660 μονάδων και τους πωλητές να έχουν τελικά τον τελευταίο λόγο στο αρνητικό πρόσημο της αγοράς.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 654,03 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 651,28 μονάδων (-0,73%) και 659,88 μον. (+0,58%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,8 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,17%, στις 1.716,84 μονάδες, ενώ στο -0,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.084,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,83% στις 419,96 μονάδες, από το +3,25% ενδοσυνεδριακά.
Όλα τα είχε η αγορά σήμερα... Ενώ άρχισε τις συναλλαγές με απώλειες που έφτασαν έως και το 0,73%, λίγο πριν τις 12:00 γύρισε σε θετικά εδάφη για να προσεγγίσει την αντίσταση των 660 μονάδων. Έφτασε έως τις 659,88 μονάδες, όπου και βρήκε… ταβάνι. Έκτοτε όμως, ειδικά από τις 16:00, η αγορά διολίσθησε σε αρνητικά εδάφη, με το ποσοστό της πτώσης να διευρύνεται μετά και το αρνητικό γύρισμα της Εθνικής.
Είναι σαφές ότι η αγορά επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι δεν είναι έτοιμη να διασπάσει τις 660 μονάδες, καθώς είναι η τρίτη φορά μέσα σε δέκα ημέρες που πλησιάζει το επίπεδο χωρίς να το δοκιμάζει επί της ουσίας. Πόσο μάλλον σήμερα που είχε απέναντί του τη δεικτοβαρή Coca Cola, η οποία μάλιστα βρήκε "σύμμαχο" στη μετοχή της Εθνικής.
Εντούτοις η αγορά δείχνει αντοχές πάνω στο επίπεδο των 650 μονάδων, το οποίο και κρατά από τις 5 Φεβρουαρίου, διατηρώντας βραχυπρόθεσμα μια θετική στάση αναμονής, η οποία δεν επηρεάζεται από το rotation στη διόρθωση τίτλων. Προφανώς η αγορά περιμένει τις εξελίξεις σε επίπεδο διαχείρισης των "κόκκινων δανείων", με τα δύο στρατόπεδα να παραμένουν σε θέσεις μάχης.
Στήριγμα σημερινό στους long αποτέλεσε η έκθεση της HSBC, η οποία διαπιστώνει ότι αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα. Μάλιστα, εκτιμά ότι ανοίγει σιγά σιγά ο δρόμος για την πρώτη έκδοση 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου, μετά από την κρίση που πέρασε η χώρα. Βέβαια, το ποτήρι είναι ακόμη μισογεμάτο για την Ελλάδα. Οι κύριοι κίνδυνοι συνδέονται με την προσφάτως συμφωνηθείσα αύξηση κατά 11% στον κατώτατο μισθό (κάτι που θα μπορούσε να πλήξει τις θέσεις εργασίας), την φευγαλέα ανάκαμψη των επενδύσεων (βαρίδι για την πιθανή ανάπτυξη, που είναι βασικός παράγοντας στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους) και την αβεβαιότητα που περικλείει τις τράπεζες. Θεωρεί δε ότι οι κίνδυνοι από τις εκλογές, είναι περιορισμένοι.
Από την άλλη όμως, το ΧΑ αναμένει και τη (σημερινή) συνάντηση των τραπεζιτών με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να καταλήξουν για το ν. Κατσέλη. Ο νέος νόμος θα έχει ως βασικό άξονα τη διαφύλαξη της κεφαλαιακής σταθερότητας των τραπεζών και στην ουσία από δικαστικό (όπως ήταν ο προηγούμενος ν. Κατσέλη με το άρθρο 9), θα μετεξελιχθεί σε ένα τραπεζικό προϊόν, το οποίο θα λαμβάνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι δανειολήπτες.
Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola ανακοίνωσε σήμερα χαμηλότερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το 2018, κλείνοντας τελικά με απώλειες 4,90%, με την Εθνική και τη Motor Oil να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με πτώση 2,17% και 2,11% αντίστοιχα. Η Πειραιώς έχασε 1,39%, με τις Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν με μικρές απώλειες.
Στον αντίποδα, η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 2,41%, με τις Jumbo, ΔΕΗ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Λάμδα, Φουρλής, Τιτάν, Grivalia, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή οι ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.
Πηγή: capital.gr
Οικονομία
Leave a comment