Μπορεί να "πάτησε" τις 890 μονάδες, για πρώτη φορά μετά από τις πρόσφατες εκλογές, αλλά τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών δεν είχε τις δυνάμεις να τις διατηρήσει, μετά και την επιφυλακτικότητα που έδειξε ο Mario Draghi στην προοπτική να υπάρξει ένα νέο νομισματικό πακέτο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ειδικότερα, γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,33% στις 885,99 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 876,42 μονάδων (+0,24%) και 892,37 μον. (+2,06%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 32 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,59%, στις 2.191,84 μονάδες, ενώ στο -0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.416,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,38% στις 775,24 μονάδες.
Η αγορά σήμερα κατάφερε να διαπεράσει ανοδικά τις 880 μονάδες, οι οποίες έδειχναν ιδιαίτερα δύσκολες τις προηγούμενες ημέρες, όμως δεν κατάφερε να κρατήσει τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 892 μονάδων. Και ο βασικός λόγος ήταν η επιφυλακτικότητα και η προσεκτικότητα που επέδειξε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi σε οποιαδήποτε σαφήνεια σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια της νομισματικής πολιτικής.
Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου και αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, είχε δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες για την πιθανότητα ανάληψης δράσης για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μάλιστα, τα πρόσφατα στοιχεία τόσο από τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης όσο και από τις επιχειρηματικές προσδοκίες της Γερμανίας, ενέτειναν αυτές τις προσδοκίες, με τα ξένα χαρτοφυλάκια (κυρίως) να ενεργούν σαν να είχε ανακοινωθεί ένα νέο πακέτο αγοράς τίτλων (QE), το οποίο θα ωφελούσε το εξωτερικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Ο Draghi όμως κράτησε κλειστά τα χαρτιά της ΕΚΤ, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να περνούν σε αρνητικά εδάφη και το ράλι ανόδου των ομολόγων να ανακόπτεται. Βέβαια, αυτό δεν συνέβη με τα ελληνικά ομόλογα, αν και πολλές κινήσεις στην αγορά πλέον αποκτούν καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ενδεικτική είναι η κίνηση του ελληνικού δεκαετούς, η οποία πριν μιλήσει ο Draghi ήταν στο 1,991%, για να κινηθεί λίγο αργότερα πάνω από το 2% και να επιστρέψει στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,938%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων συνεχίζει να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9,5 ετών και στις 231 μ.β..
Πάντως, αξίζει εδώνα σημειωθεί ότι παρά το γενικό θετικό κλίμα για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, η αγορά σήμερα κατάφερε να "ξεμπλοκάρει" τους αγοραστές, οι οποίοι είχαν αδρανήσει μετά τις εκλογές, χωρίς όμως να ανεβάσει τους συναλλακτικούς ρυθμούς. Ο συνδυασμός αυτός θα έδινε το σήμα για μια πιο "βαθιά" αντίδραση, κάτι που φυσικά και λόγω εποχικότητας δεν συνέβη.
Και αυτό ερμηνεύεται από τη Moody's σήμερα, η οποία σχολίασε ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας, άρα και των περιουσιακών της στοιχείων μπορεί να αναβαθμιστεί εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί στην ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και στις ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα ισχυρά τα δημοσιονομικά στοιχεία.
Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής ξεχώρισε σήμερα με το +6,30% που κατέγραψε, ενώ Λάμδα, Jumbo, Εθνική και Titan έδωσαν ώθηση με τα ανώτερα του 3% κέρδη που σημείωσαν. Η Eurobank και η Πειραιώς έκλεισαν με κέρδη 2,60% και 2,11% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Motor Oil, Coca Cola, Alpha Bank, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος, ενώ ήπια πτωτικά οι ΟΤΕ, Aegean και Σαράντης. Η ΔΕΗ, αν και προσπάθησε τελικά διόρθωσε κατά 2,13%, με τη Cenergy να υποχωρεί στο τέλος στο -2,38%.
Πηγή: capital.gr
Οικονομία
Leave a comment