**Σε …σουηδική υπόθεση φαίνεται ότι εξελίσσεται η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην Ελλάδα, καθώς οι αμερικανικές «παρεμβάσεις» πέτυχαν να θέσουν σε δεύτερο ρόλο την κινεζική τεχνολογία του κολοσσού Huawei.
**
Σε …σουηδική υπόθεση φαίνεται ότι εξελίσσεται η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην Ελλάδα, καθώς οι αμερικανικές «παρεμβάσεις» πέτυχαν να θέσουν σε δεύτερο ρόλο την κινεζική τεχνολογία του κολοσσού Huawei.
Οι κινέζοι θα συνεχίσουν να έχουν παρουσία στις υποδομές ευρωπαϊκών και ελληνικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, όχι όμως στο δίκτυο κορμού (core network), αλλά στο σκέλος του ραδιοδικτύου (κεραίες και σταθμοί βάσης).
Η δημοπρασία
Ο χρόνος για την παραχώρηση των αδειών ανάπτυξης δικτύων 5G στην Ελλάδα, στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz , έναντι συνολικού τιμήματος 367,319 εκατ. ευρώ, μετράει πλέον αντίστροφα. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δημοπρασία για το 5G από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με τη συμμετοχή των εταιρειών Cosmote, Vodafone και Wind.
Η αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε δικαίωμα ξεκινάει από τις 640.000 ευρώ για τα τμήματα των ραδιοσυχνοτήτων στη φασματική περιοχή των 3600 MHz, ενώ φτάνει στα 25,03 εκατ. ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές 2 GHz και 700 MHz.
Οι τρεις εταιρείες που θα αποκτήσουν το φάσμα, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το τίμημα είτε εφάπαξ, είτε σε 10 δόσεις σε βάθος 15ετίας. Cosmote, Vodafone και Wind, ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν γρήγορα τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5G, με στόχο να δώσουν τις πρώτες υπηρεσίες πέμπτης γενιάς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Αρχικά, τη νέα τεχνολογία θα γνωρίσουν οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στα πρώτα τρία χρόνια τα δίκτυα 5G θα καλύψουν το 60% του πληθυσμού της χώρας.
Ο «πόλεμος»
Τομέας πολυδιάστατα κρίσιµος, µε κοµβικές απολήξεις στο χώρο του εµπορίου, της γεωπολιτικής, της επικοινωνίας και της κυβερνοασφάλειας, ο «κόσμος» της επόµενης γενιάς των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G, εξελίσσεται σε …πεδίο µάχης για εταιρείες και κυβερνήσεις, µε το µεγαλύτερο µέρος των «µαχών» να λαµβάνει χώρα στη Γηραιά Ηπειρο.
Άλλωστε, η Ευρώπη αποτελεί παγκοσµίως τη µεγαλύτερη αγορά για τα δίκτυα 5G, εκτός Ασίας. Σύµφωνα µε την Κοµισιόν, η Ευρώπη «συγκαταλέγεται στις πλέον προηγµένες περιοχές του κόσµου όσον αφορά την εµπορική διάθεση υπηρεσιών 5G». Ως το τέλος του χρόνου οι πρώτες υπηρεσίες 5G αναµένεται να είναι διαθέσιµες σε 138 ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ μέσα στην πρώτη τριετία θα υπάρξουν 217 εκατ. συνδέσεις!
Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες οι οποίες από τεχνολογικής πλευράς κυριαρχούν σήμερα στο 5G ως προµηθευτές εξοπλισµού, είναι η σουηδική Ericsson, η κινεζική Huawei και η φινλανδική Nokia. Στον «πόλεμο» για τον έλεγχο των δικτύων 5G, τα μεγάλα «στρατόπεδα» είναι δύο: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, με τους αμερικανούς να χρησιμοποιούν «όπλα» από τη Σουηδία (Ericsson) και τη Φινλανδία (Nokia), ενώ οι κινέζοι στηρίζουν τη δική τους εταιρεία Huawei.
Στη σκιά του πολύπλευρου σινοαµερικανικού ανταγωνισµού, οι εξελίξεις στη Γηραιά Ηπειρο φαίνεται να κινούνται προς µια κατεύθυνση που ευνοεί κυρίως την Ericsson. Οι πιέσεις της Ουάσιγκτον προς την πλευρά των ευρωπαίων συµµάχων, φαίνεται να πιάνουν τόπο, περιορίζοντας την παρουσία της Huawei στις αγορές της ∆ύσης.
Στην Ελλάδα
Επί ελληνικού εδάφους, η Cosmote ανακοίνωσε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο τη συνεργασία της µε τη σουηδική Ericsson, ως κύριου προμηθευτή εξοπλισμού για το δικό της 5G δίκτυο. Χαρακτηριστική ήταν τότε η αντίδραση του Αµερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, που δηµοσίως «καλωσόρισε» την κίνηση αυτή της Cosmote, τονίζοντας ότι αποτελεί «µοντέλο για τις τηλεπικοινωνίες παγκοσµίως», καθώς «διαφυλάσσει και την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας».
Από την πλευρά της, η πολυεθνική Vodafone έχει ήδη ξεκινήσει την αναβάθμιση του εξοπλισμού της. Σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές της, στο δίκτυο κορμού (core network) θα συνεχίσει και αυτή με τη σουηδική Ericsson. Στο σκέλος του ραδιοδικτύου (κεραίες και σταθμοί βάσης), η Vodafone Ελλάδος παρότι έχει αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται από τους κινέζους, θα συνεχίσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να στηρίζεται στη Huawei.
Αντίστοιχο πλάνο για την ανάπτυξη του 5G δικτύου της έχει και η WIND Ελλάς, η οποία στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε ότι επέλεξε την Ericsson για το core δίκτυό της, ενώ θα διατηρήσει τον εξοπλισμό της Huawei όσον αφορά το 5G ραδιοδίκτυό της.
Τι φέρνει το 5G
Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόµενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο ∆ιαδίκτυο, προσφέροντας πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες και σταθερές συνδέσεις. Θα µπορούν να προσφέρουν συνδέσεις έτη φωτός πιο γρήγορες από τις τρέχουσες. Θα φέρουν νέες ιδέες και χρήσεις στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, στην έξυπνη γεωργία και βιοµηχανία, στην εικονική και επαυξηµένη πραγµατικότητα µέσω κινητού, σε κάθε σηµείο του φυσικού κόσµου που θα διασυνδεθεί µε τον ψηφιακό.
Επίσης, τα δίκτυα 5G θα αποτελέσουν στο µέλλον τη ραχοκοκαλιά των οικονοµιών και των κοινωνιών, οι οποίες ψηφιοποιούνται. Αφορούν δισεκατοµµύρια συνδεδεµένα αντικείµενα και συστήµατα, µεταξύ άλλων, σε κρίσιµους τοµείς όπως η ενέργεια, οι µεταφορές, οι τραπεζικές συναλλαγές και η υγεία, καθώς και συστήµατα βιοµηχανικού ελέγχου που µεταφέρουν ευαίσθητες πληροφορίες και υποστηρίζουν συστήµατα ασφαλούς λειτουργίας.
Οικονομία
Leave a comment