Τελικά οι πωλητές των τραπεζών επικράτησαν στο τέλος, οδηγώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών σε αρνητικά εδάφη, επισκιάζοντας τόσο τις πρωινές ανοδικές διαθέσεις όσο και τη μεγάλη άνοδο της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 864,99 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 864,17 μονάδων (-0,42%) και 878,01 μον. (+1,18%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 466 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,48%, στις 2.140,75 μονάδες, ενώ στο +0,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.395,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,30% στις 751,86 μονάδες.
Οι πωλητές στις τράπεζες αργά αλλά σταθερά οδήγησαν την αγορά σε αρνητικά εδάφη, με το τελευταίο ημίωρο της κύριας συνεδρίασης να εντείνουν τις πιέσεις τους. Μάλιστα, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα άφησε περιθώρια ώστε οι πωλητές να αναλάβουν τα ηνία της συνεδρίασης, κόντρα στην άνοδο τίτλων που βρίσκονται ή θα βρεθούν στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα.
Πάντως, πέραν της ισχυρής πτώσης των τραπεζικών μετοχών, και του Ελλάκτωρα, ο οποίος σήμερα διαπραγματεύτηκε με την προσαρμοσμένη τιμή των 2,0350 ευρώ λόγω της απορρόφησης της ΕΛΤΕΧ Ανεμος, ο αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν οι χαμηλές συναλλαγές, με τον τζίρο μόλις και μετά βίας να ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, λίγο παραπάνω από το ήμισυ του όγκου που διακινήθηκε σήμερα, έγινε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τη ΔΕΗ.
Ένα ακόμη αρνητικό είναι ότι η αγορά έδειξε να χάνει εύκολα τη δυναμική της, δεδομένου ότι στο πρώτο ημίωρο είχε φτάσει ακόμη και στο +1,18%, επιβεβαιώνοντας ότι εισέρχεται σταδιακά στην καρδιά του Θέρους. Παραδοσιακά, η περίοδος από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου εμφανίζει κατακόρυφη πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας, κάτι που συνέβη και σήμερα.
Και το αρνητικό είναι ότι ακόμη οι εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο "τρέχουν", με τη Λ. Αθηνών να δείχνει χαμηλά αντανακλαστικά στις προγραμματικές δηλώσεις και στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Και η σημερινή εικόνα αύξησε τις πιθανότητες το ΧΑ να ακολουθήσει μια πλάγια κίνηση μέχρι να διαπιστώσει τις πτυχές των νομοσχεδίων που θα έλθουν, αξιολογώντας την επίδραση που θα έχουν σε κλάδους της οικονομίας ή / και σε συγκεκριμένες εταιρείες.
Άλλωστε, όπως αναφερόταν και την προηγούμενη εβδομάδα από εγχώριους αναλυτές, αυτό που προέχει στην αγορά αυτήν την περίοδο είναι η υποδοχή που θα επιφυλάξουν οι θεσμοί στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και όπως επισημαίνεται ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να φέρει γρήγορα αποτελέσματα, προκειμένου να μην απωλέσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και των Ευρωπαίων εταίρων.
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε βουτιά 5,36%, με τις Ελλάκτωρ και Alpha Bank να ολοκληρώνουν με -2,94% και -2,87% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Eurobank και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, Jumbo, Motor Oil, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Aegean.
Στον αντίποδα, η ΔΕΗ σημείωσε κέρδη 6,76%, με τις Cenergy και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με άνοδο 2,68% και 2,58% αντίστοιχα. Άνοδο 1,83% σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα, ο ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε κατά 1,44%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή οι Τιτάν, Φουρλής και Σαράντης.
Πηγή: capital.gr
Οικονομία
Leave a comment