Του Δημήτρη Γκάτσιου
"Η έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει πλήρως τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αναδεικνύει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην υλοποίηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και να φέρουν επενδύσεις, ώστε να μειωθεί η υπερφορολόγηση των πολιτών. Η απειλή, ωστόσο, της Κομισιόν να μην καταβάλει το οφειλόμενο ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει και κάτι ακόμη. Ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο".
Έντονο προβληματισμό, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα "ναρκοθετημένο" μελλοντικό περιβάλλον, προκαλούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα καμπανάκια που ηχεί στην Αθήνα και στην κυβέρνηση Τσίπρα η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν. Η
οδός Πειραιώς, μέσω δηλώσεων του αναπληρωτή εκπροσώπου, Γιάννη Μαστρογεωργίου και του αρμόδιου τομεάρχη Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αποτυπώνει την ανησυχία της για τα τεκταινόμενα στο μέτωπο της οικονομίας, δύο εικοσιτετράωρα μετά την επισήμανση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η χώρα πρέπει να ξεφύγει άμεσα από το αναιμικό σπιράλ της ανάπτυξης. Όπως επισημαίνουν οι "γαλάζιοι", η αβελτηρία, η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα της σημερινής "υβριδικής κυβέρνησης" καθηλώνουν την Ελλάδα και υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική τη, με τις καθυστερήσεις να σχετίζονται με βασικά κεφάλαια, όπως:
- Η προώθηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων.
- Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες, αν και θα έπρεπε να είχαν εκκαθαριστεί από τον Αύγουστο του 2018, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ δημιουργούνται συνεχώς και νέες υποχρεώσεις.
- Η αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων.
- Η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.
- Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης και στον χώρο της δικαιοσύνης.
"Εκφράζονται προβληματισμοί και ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τη συστηματική υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, για τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για την αύξηση του μισθολογικού κόστους εξαιτίας της υπέρβασης στον αριθμό των προσλήψεων στο Δημόσιο. Και φυσικά, όπως καταγράφει η Έκθεση, οι κίνδυνοι για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας όχι απλά υφίστανται, αλλά και ενισχύονται", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του τομεάρχη Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με την αναφορά της Νέας Δημοκρατίας να έχει ως κορωνίδα την ανάγκη για ένα αναπτυξιακό σοκ. Ένα αναπτυξιακό σοκ, το οποίο θα φέρει νέες δουλειές, αποκαθιστώντας, παράλληλα, την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.
Η οδός Πειραιώς, στο μεταξύ, εστιάζει στο μπαράζ συναντήσεων που θα έχει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης στη Μόσχα με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τον πρόεδρο της Δούμα, Βιατσεσλάβ Βολοντίν και Έλληνες επιχειρηματίες.
"Προσδοκώ σε ουσιαστικές συζητήσεις για όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων. Για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις σημαντικές προκλήσεις διεθνούς ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία, η κατάσταση στη Συρία και το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν. Όλα αυτά θα τα συζητήσω υπό το πρίσμα της άποψης ότι η Ρωσία έχει ιδιαίτερο ρόλο αλλά και ευθύνη στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφαλείας και σταθερότητας στην Ευρώπη", σημείωσε, στη συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζουν, την ίδια στιγμή ότι, με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά για τις θέσεις και τον προγραμματικό του λόγο.
"Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός πόλος προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια, οι μεταφορές και το real estate, καθώς και η ρωσική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Με σημείο εκκίνησης το στέρεο πλέγμα των διαχρονικών σχέσεών μας, πιστεύω ότι με στοχευμένες παρεμβάσεις μπορούμε να πετύχουμε πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα αμοιβαίου οφέλους", επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την οδό Πειραιώς να υποστηρίζει τη στρατηγική διαφοροποίησης των πηγών και οδών διέλευσης ενέργειας, ως απαραίτητη αρχή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
"Είναι μία πολιτική που θεμελιώθηκε από την παράταξή μας, ώστε να καταστεί η χώρα μας ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, και με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο, και την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κανόνες που αφορούν στους αγωγούς, εξετάζουμε με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο διέλευσης του Turkish Stream 2 μέσω της Ελλάδος προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπό το ίδιο πρίσμα αντιμετωπίζουμε και το ζήτημα των αγωγών Τurkish Stream και Νord Stream II και θεωρούμε πως πρέπει να ισχύσει το πλαίσιο που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης.
Πηγή: capital.gr
Πολιτική
Leave a comment