Του Γ. Αγγέλη
Η ελληνικό ΥΠΟΙΚ και το ΤΧΣ, έχουν αρχίσει να "συζητούν” σε τεχνικό επίπεδο με τους "Θεσμούς”, αλλά δεν έχουν "ακόμα” καταθέσει την πρότασή τους για την χρήση κρατικών εγγυήσεων στην διαχείριση κόκκινων δανείων μέσω φορέα ειδικού σκοπού (Bad Bank), στην DGComp, προκειμένου να κριθεί το κατά πόσο ο εγγυητικός μηχανισμός που προτείνεται μπορεί να πάρει το πράσινο φως από την Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί η ενημέρωση της DGComp είναι θέμα ημερών.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στο μεταξύ και πριν υπάρξει κάποια αντίδραση από την Κομισιόν, αυτή που έχει "φορτώσει” με γιγάντια πρόστιμα τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως την Google, κλπ, η Επίτροπος Μαργκρέτε Βέσταγκερ, σε συνέντευξή της για το πως χρησιμοποιήθηκαν οι κρατικές εγγυήσεις του ιταλικού κράτους για την διάσωση δύο τραπεζών, δήλωσε δημόσια ότι "έχουν δουλέψει καλά...”.
Ειδικά για τον μηχανισμό διάσωσης της Monte dei Paschi, αυτόν που έχει χρησιμοποιήσει κρατικές εγγυήσεις για να στηρίξει το πρόγραμμα πώλησης "κόκκινων δανείων” μέσω bad bank, η Βέσταγκερ εκφράσθηκε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο, ανοίγοντας παράθυρο ευκαιρίας απέναντι στον "απαγορευτικό” όρο χρήσης κρατικών εγγυήσεων.
Ο μηχανισμός αυτός όμως έχει αποτελέσει το πρότυπο για την συγκρότηση της πρότασης ΥΠΟΙΚ/ΤΧΣ, με την τεχνική βοήθεια της JPMorgan, για την μεταφορά και πώληση σημαντικού μέρους των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Οι εγγυήσεις του δημοσίου στον μηχανισμό αυτό έρχονται να καλύψουν τα τυχόν κενά που θα δημιουργηθούν ανάμεσα στην τιμή "πώλησης” στην bad bank και στις αγορές.
Η δημόσια τοποθέτηση της Βέσταγκερ για την Monte dei Paschi και τις ανάλογης κλίμακας "λύσεις” που προωθούνται από την ιταλική κυβέρνηση για την Carige, διαμορφώνουν ένα "θετικό” προηγούμενο, εν όψη των επίσημων συζητήσεων που πρόκειται να ανοίξουν μεταξύ ΥΠΟΙΚ/ΤΧΣ και της DGComp.
Σύμφωνα με παράγοντα στην Κομισιόν στον οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr για να διευκρινίσει τα περιθώρια αποδοχής της σχετικής πρότασης, η Επίτροπος Βέσταγκερ, η οποία δεν αποκλείεται να βρίσκεται και στην επόμενη σύνθεση της Κομισιόν μετά τον Νοέμβριο, αντιμετωπίζει τα ζητήματα ανταγωνισμού "με αυστηρό αλλά ταυτόχρονα και ριζοσπαστικό τρόπο. Αυτό έχει γίνει εμφανές στις "λύσεις” που έχουν δρομολογηθεί στην Ιταλία και στις προβληματικές περιπτώσεις στο τραπεζικό της σύστημα...”.
Πηγή: capital.gr
Οικονομία
Leave a comment