Θέσπιση της μείωσης των εισφορών πριν τελειώσει το καλοκαίρι και ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης και αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου αμέσως μετά και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε σχέση με το σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας για την ψήφιση των βασικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει εξαγγείλει προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά –δηλαδή μετά την επικράτηση της στις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου – η Νέα Δημοκρατία. Μ΄ άλλα λόγια οι εξαγγελθείσες αλλαγές θα έλθουν σε δύο "δόσεις" : Η πρώτη που θα αφορά το "καθεστώς" των ασφαλιστικών εισφορών θα έλθει εντός του καλοκαιριού και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ η δεύτερη "δόση" θα αφορά στη συνολική αρχιτεκτονική της Ασφάλισης στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα :
· Η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση δεν είναι άλλη από τη μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% σε ορίζοντα 4ετίας, δηλαδή από το 2020 έως το 2023. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το συγκεκριμένο μέτρο θα ψηφισθεί πριν το τέλος Αυγούστου.
· Η δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση στόχο θα έχει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση, με στόχο την ενδυνάμωσή της, αλλά την λειτουργία της "υπό την εποπτεία" -όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές – του υφισταμένου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.
Παραπέρα, μαζί με την ενίσχυση του πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης, καταρχάς για όσους ενταχθούν στην αγορά εργασίας από εδώ και πέρα (πχ από Τον Ιανουάριο του 2020 και έπειτα), η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις συντάξεις, όσων βγαίνουν στη σύνταξη με πάνω από 20 -25 έτη ασφάλισης.
Η σχετική αλλαγή κυοφορείται στα πλαίσια γενικότερων παρεμβάσεων που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση στον νόμο Κατρούγκαλου.
"Σύντομα" οι αποφάσεις του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου
Προϋπόθεση για αυτές, όμως, είναι, καταρχάς, να κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας ως συνταγματικό τον εν λόγω νόμο. Έγκυρες πηγές του Capital.gr αναφέρουν πως οι σχετικές αποφάσεις δεν αναμένονται μόνο πριν το τέλος του 2019, αλλά "σύντομα", δηλαδή αρκετά πριν το τέλος του έτους.
Εφόσον, το ΣτΕ κρίνει συνταγματικό το ν. Κατρούγκαλου, θα γεννηθεί ζήτημα επιστροφής των περικοπών στις παλιές συντάξεις μόνο για το 10μηνο μεταξύ Ιουλίου 2015 και Απριλίου 2016, καθώς αυτό το διάστημα μεσολαβεί μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2011-2012 και της έναρξης εφαρμογής του ν. Κατρούγκαλου (σ.σ. Μάιος 2016), ο οποίος ενσωμάτωσε τις αποφάσεις που έλαβε το ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015. Το κόστος επιστροφής των "αναδρομικών" μόνο για το προαναφερθέν 10μηνο εκτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ και θα είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης το πώς και πότε θα το καταβάλλει στους δικαιούχους.
Σε περίπτωση που ο ν. Κατρούγκαλου κριθεί αντισυνταγματικός, τότε το κόστος των "αναδρομικών" θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, κάτι που εκτιμάται ως ανεξέλεγκτη δαπάνη για τα ταμεία και, γενικότερα, το κράτος.
Πηγή: capital.gr
Οικονομία
Leave a comment