Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Έφτασε η "ώρα μηδέν" για τον ανακαθορισμό του κατώτατου μισθού, οχτώ χρόνια μετά τη μείωση του. Για σήμερα στις 15:00 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα αποφασίσει για την αύξηση του. Η σχετική απόφαση για το νέο κατώτατο θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αύξηση θα κυμανθεί γύρω στο 8% και θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου. Κάτι τέτοιο θα έφερνε εφάμιλλη αύξηση στις καθαρές αμοιβές, αλλά και στις καταβλητέες εισφορές ανά αμειβόμενο με τον κατώτατο μισθό, ενώ έως 1 δισ. ευρώ ή 2,6% εκτιμάται η αύξηση της δαπάνης του ιδιωτικού τομέα για μισθούς και ασφαλιστικές κρατήσεις σε ετήσια βάση.
Και αυτό την ίδια ώρα που η υψηλή φορολογία, αλλά και οι υψηλές εισφορές αποτελούν το κυριότερο εμπόδιο των επιχειρήσεων προκειμένου να προβούν σε περισσότερες προσλήψεις.
Εξάλλου, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από προβλέψεις εμπειρογνωμόνων -οι οποίες βρίσκονται σε γνώση της κυβέρνησης- μία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8 μονάδες (χωρίς άλλη παρέμβαση στις εισφορές ή τους φόρους), θα μπορούσε να μειώσει κατά 1,6% την απασχόληση.
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στις συνέπειες στο μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο (αύξηση 8%), ο μεικτός κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 632 ευρώ/μήνα έναντι των 586 ευρώ/μήνα που ανέρχεται έως τώρα.
Αφαιρώντας τις εργατικές εισφορές ύψους 16%, οι καθαρές αμοιβές τις οποίες θα λάβει "στη τσέπη" ο εργαζόμενος, θα ανέρχονται στο ποσό των 531 ευρώ/μήνα έναντι 492 ευρώ/μήνα που λαμβάνει σήμερα.
Με άλλα λόγια, θα αυξηθούν κατά 39 ευρώ/μήνα. Οι δε εργατικές εισφορές τις οποίες θα πληρώσει επιπλέον ο εργαζόμενος θα ανέλθουν σε 8 ευρώ/μήνα (101 ευρώ μείον 93 ευρώ).
Παράλληλα, όμως, θα αυξηθούν και οι εργοδοτικές εισφορές κατά 12 ευρώ/μήνα (158 ευρώ μείον 146 ευρώ).
Σε ετήσια βάση, δεδομένου πως στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται 14 μισθοί (12 +2 για τα δώρα Πάσχα, καλοκαιριού, Χριστουγέννων), οι επιπλέον καθαρές αμοιβές για τον εργαζόμενο θα ανέλθουν σε 546 ευρώ (39 ευρώ x 14 μήνες), οι επιπλέον εργατικές εισφορές σε 96 ευρώ (8x12 μήνες, καθώς οι εργατικές εισφορές δεν αφορούν τα Δώρα) και οι επιπλέον εργοδοτικές εισφορές σε 168 ευρώ (12 ευρώ x 14 μήνες ).
Έτσι μία αύξηση 8% στο μεικτό κατώτατο μισθό θα στοιχίσει σε μία επιχείρηση, η οποία αμείβει έστω και έναν εργαζόμενο με αυτόν, σε ετήσια βάση επιπλέον λίγο πάνω από 810 ευρώ ή 7,6%. Έτσι, με μία τέτοια αύξηση, θα καταβάλλει για αυτόν 11.059 ευρώ ετησίως έναντι 10.243 που καταβάλλει σήμερα. Με άλλα λόγια, το επιπλέον μισθολογικό και το ασφαλιστικό κόστος θα είναι εφάμιλλο με την αύξηση του μεικτού κατώτατου μισθού.
Όπως δήλωσε χθες η Ε. Αχτσιόγλου, η αύξηση θα αφορά 880.000 εργαζομένους ή το 46% του συνόλου των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Μάλιστα, η ετήσια επιβάρυνση την οποία θα υποστούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για τις επιπλέον αμοιβές των σημερινών δικαιούχων του κατώτατου μισθού και τις εισφορές τους, θα μπορούσε να αγγίξει ακόμα και το 1 δισ. ευρώ.
Τα 795 εκατ. ευρώ εξ αυτών θα αφορούν τις μεικτές αποδοχές (675 εκατ. ευρώ καθαρές αμοιβές συν 120 εκατ. ευρώ εργατικές εισφορές), ενώ τα έως 205 εκατ. ευρώ, τις εργοδοτικές εισφορές.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος "Εργάνη", η δαπάνη για τις μεικτές αποδοχές όλων των εργαζομένων (είτε αυτοί αμείβονται με τον κατώτατο, είτε με ανώτερο από αυτό μισθό) στον ιδιωτικό τομέα ανήλθε το 2018 ανήλθε σε 2,045 δισ. ευρώ /μήνα και έτσι, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα ίδια στοιχεία, σε περίπου 28,630 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (2,045 δισ. ευρώ/μήνα x 14 μήνες).
Συνεπώς, αν οι εργοδότες εφάρμοζαν για το επόμενο 12μηνο (δηλαδή έως το Φεβρουάριο του 2019) μία αύξηση 8% στο μικτό κατώτατο μισθό των 880.000 δικαιούχων του, χωρίς (θεωρητικά) να αυξομείωναν καθόλου το πλήθος των απασχολούμενων, μαζί και τις αποδοχές όσων αμείβονται με μισθό πάνω από τον κατώτατο, τα βάρη τους για μικτές αποδοχές εργαζομένων, σε ετήσια βάση, έφταναν τα 29,425 δισ. ευρώ έναντι 28,630 δισ. ευρώ που ήταν το 2018 .
Συνεπώς θα προέκυπτε μία αύξηση της τάξεως του 2,7%.
Οι δε εργοδοτικές εισφορές τους, οι οποίες ανέρχονται κοντά στα 7,157 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα έφταναν τα 7,362 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια θα αυξανόταν κατά επίσης 2,6%.
Την ίδια ώρα, αναλύσεις εμπειρογνωμόνων (οι οποίες έχουν περιέλθει στα χέρια αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μίας αύξησης του κατώτατου μισθού πάνω στην απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, αυτές προβλέπουν πως αν αυξηθεί κατά 1% ο μικτός κατώτατος μισθός, θα μειωθεί κατά 0,17% έως 0,20% η απασχόληση. Αυτό σημαίνει πως μία αύξηση πχ 8% -όπως εκείνη που εξετάζει η κυβέρνηση-θα μπορούσε να μειώσει την απασχόληση έως και κατά 1,6%.
Αν επαληθευόταν μία τέτοια εκτίμηση, τότε θα ακυρωνόταν η επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 και η οποία προβλέπει αύξηση 1,4% στην απασχόληση φέτος.
Κάτι τέτοιο, θα απέτρεπε την παραπέρα μείωση του ποσοστού ανεργίας (στο 16,7% το 2019 έναντι 18,1% το 2018), ενώ θα έπληττε τα έσοδα των ταμείων από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Πηγή: capital.gr
Οικονομία
Leave a comment