Μια πολύμηνη μάχη αρχίζει την επομένη των Προγραμματικών Δηλώσεων, που θα ξεδιπλωθεί εντός και εκτός συνόρων. Τελικό "ορόσημο" είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση και συνδέεται άρρηκτα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των δανειστών, με την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2020.
Το μήνυμα "μεταφέρθηκε" στο επιτελείο της κυβέρνησης κατά τις ολοήμερες επαφές των προηγούμενων ημερών. Στους "θεσμούς" τα πρώτα μηνύματα από το σχέδιο της κυβέρνησης που ξεδιπλώνεται πλήρως τις επόμενες ημέρες είναι θετικά. Πλέον περιμένουν να "δουν" το επόμενο διάστημα και την ταχεία εφαρμογή του.
Ήταν ξεκάθαρο και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους: πρώτα θα πρέπει να αποδειχθεί ότι επιταχύνεται η ανάπτυξη, ότι εφαρμόζεται μια φιλοεπενδυτική πολιτική αλλά και πως εξαλείφονται οι καθυστερήσεις στις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει η Ενισχυμένη Εποπτεία, και μετά θα ληφθούν οι αποφάσεις περί πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ έδωσε έμφαση και στη διασφάλιση των εσόδων και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αν και θεώρησε ως "καλοδεχούμενες" τις μειώσεις φόρων που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση. Ο Ντέκλαν Κοστέλο έθεσε ως προτεραιότητα για την ανάπτυξη την πλήρη αξιοποίηση των κρατικών και κοινοτικών επενδυτικών κονδυλίων, όπως και το "μαξιλάρι" των 13 δισ. ευρώ.
Το μήνυμα εμπιστοσύνης μεταφέρθηκε και από τις αγορές ομολόγων με την εξαιρετικά επιτυχή έκδοση 7ετούς. Ανάλογες μάλιστα κινήσεις δεν αποκλείεται να εξελιχθούν το δεύτερο εξάμηνο από τον ΟΔΔΗΧ, ενώ και η ΤτΕ έχει προαναγγείλει την εξάλειψη των κεφαλαιακών ελέγχων έως το τέλος του έτους.
Τα μέτωπα
Πρώτη προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο, πέρα από το φορολογικό και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο (για τα οποία ενημερώνονται και οι "θεσμοί"), είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος και τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα: η ΔΕΗ, το Ελληνικό, η μείωση των "κόκκινων" δανείων αλλά και το "νοικοκύρεμα" των κρατικών ταμείων.
Το επόμενο πολιτικό ραντεβού του ΥΠΟΙΚ, Χρήστου Σταϊκούρα, έχει δοθεί για τη 13η Σεπτεμβρίου, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup. Θα προηγηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου η σύνοδος του EWG (θα εκπροσωπήσει τη χώρα ο νέος επικεφαλής του ΣΟΕ, Μιχάλης Αργυρού). Μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κάθοδος των "θεσμών" στην Αθήνα για την 4η αξιολόγηση.
Έως τότε το ΥΠΟΙΚ, πέρα από το φορολογικό νομοσχέδιο, θα καταθέσει στους "θεσμούς" τον νέο Προϋπολογισμό του 2020, που θα βασισθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Για φέτος το οικονομικό επιτελείο θεωρεί, παρά την παροχολογία, ότι θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για ισόποσο πλεόνασμα. Επίσης, θα καταθέσει και τον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό 4ετίας.
Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, θα εκδώσουν το πόρισμά τους τον Νοέμβριο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η νέα σύνθεση της Επιτροπής. Θα περιλαμβάνει και την πρώτη επίσημη "αίσθηση" για το πώς "προχωρά" η διαπραγμάτευση για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης θα φέρει και το δεύτερο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος (με καθυστέρηση 1 έτους). Θα ξεδιπλώσει και πιθανές νέες κινήσεις όχι μόνο στο διαπραγματευτικό επίπεδο, αλλά και πιθανόν στις αγορές.
Όσο για τον στόχο των πλεονασμάτων, αυτός, με βάση το πιο "λογικό" σενάριο, αφορά το 2020, όταν πια θα υπάρχουν και "απτές" αποδείξεις για την πορεία της οικονομίας. Εκτός και αν αλλάξουν οι μέχρι στιγμής ισορροπίες ανά την Ε.Ε.
Πηγή: capital.gr
Οικονομία
Leave a comment