Συνεδρίαση για… γερά νεύρα ήταν η σημερινή στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έφτασε στις 882 μονάδες δεχόμενο ισχυρές πιέσεις, ειδικά από τον τραπεζικό κλάδο, τελικά στο τελευταίο ημίωρο "μαζεύτηκαν" σημαντικά οι απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη να κρατά τελικά την επαφή του με τις 890 μονάδες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 889,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 882,15 μονάδων (-1,44%) και 896,92 μον. (+0,70%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,45%, στις 2.209,80 μονάδες, ενώ στο -0,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.416,80 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,08% στις 807,15 μονάδες.
Όλα τα είχε η σημερινή συνεδρίαση... ο Γενικός Δείκτης άρχισε τις συναλλαγές με μικρά κέρδη, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος έφτασε έως και το +1,38%. Εντούτοις, το πτωτικό γύρισμα της ΔΕΗ, έως το -4,85%, παρέσυρε και τον τραπεζικό κλάδο έως και το -2,86% λίγο μετά τις 15:00, για να γυρίσει όμως ο τελευταίος θετικός στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης.
Η λήξη του -όπως όλα δείχνουν- έβδομου συνεχόμενου ανοδικού μήνα προκαλεί έντονη νευρικότητα σε μια αγορά που ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση των καταλυτών του επόμενου διαστήματος έως τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο, όταν η χώρα και η κυβέρνηση επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Η αγορά έχει την αυριανή συνεδρίαση να υπερασπιστεί τα λίγο πάνω από 2% κέρδη του Ιουλίου, και αν τα καταφέρει θα έχει σημειώσει ένα 7μηνο ανοδικό σερί, κάτι που έχουμε να δούμε από το 2012.
Πάντως, μετά από σχεδόν ένα μήνα "αδράνειας" και συσσώρευσης, ο τραπεζικός κλάδος έχει επανέλθει στο προσκήνιο, τόσο για την ανοδική κίνηση του διημέρου, όσο και για τη συναλλακτική του δραστηριότητα. Και αυτό διότι επικρατεί μια επιφυλακτική αισιοδοξία, ενόψει και της αξιολόγησης του οίκου Fitch για την Ελλάδα στις 2 Αυγούστου. Ο οίκος έχει ήδη τονίσει πως περιμένει λεπτομέρειες γύρω από την φορολογική πολιτική της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να έχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα.
Βέβαια, αυτό που αναμένεται και θα κάνει τη διαφορά, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, είναι η πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, η οποία και θα ξεκλειδώσει τις αναβαθμίσεις του κλάδου, τις οποίες έχει ανάγκη για να διεκδικήσει καλύτερους όρους στην αγορά χρεογράφων.
Πάντως, σε αντίθεση με την Ευρώπη, στην Ελλάδα παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, φωτογραφίζοντας την θετική στάση των επιχειρήσεων στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η προοπτική είναι ιδιαιτέρως θετική αν κρίνει κανείς και την επιτάχυνση των διαδικασιών σε επιχειρηματικό επίπεδο (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, κατασκευές), όσο και σε τραπεζικό, με τον κλάδο να προχωρά σε πιο δραστικές λύσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy, η Motor Oil και η ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, με την τελευταία μάλιστα να περιορίζει το ενδοσυνεδριακό της -4,85%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, Titan, ΟΠΑΠ, Aegean, Eurobank και Jumbo.
Στον αντίποδα, ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε με κέρδη 2,05%, με τον Σαράντη και τον Φουρλή να ακολουθούν με άνοδο 1,18% και 1,06% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και Coca Cola.
Πηγή: capital.gr
Οικονομία
Leave a comment